20e Verjaardag eerste commerciële radiozender in Nederland

Vrijdag 4 april 2008 is het precies twintig jaar geleden dat de radiozender Radio 10 van start ging. De voorloper van het huidige Radio 10 Gold begon in een tijd waarin commerciële radio in Nederland nog niet was toegestaan. Radio 10 omzeilde dat door de in Amsterdam gemaakte programma's via de satelliet naar Italië te sturen. Commerciële zenders uit het buitenland mochten in Nederland wel op de kabel uitzenden.

Aanstaande vrijdag bestaat Radio 10 Gold dus twintig jaar en dat wordt -ondanks alle bezuinigingen van de afgelopen jaren- natuurlijk wel gevierd. De verjaardag van het eerste commerciële radiostation van Nederland wordt gevierd met onder andere 'De 20'. Normaal zijn bij Rene Verkerk op vrijdagochtend om tien uur 'De 10' te horen, maar aanstaande vrijdag zijn het 'De 20'. Vanaf 10:00 uur zendt het station de twintig allergrootste hits uit de geschiedenis van Radio 10 Gold uit.

Verder trakteert de zender de luisteraars de hele dag op hits van twintig jaar geleden, daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld 'Together Forever' van Rick Astley, 'Englishmen In New York' van Sting en 'I've Had The Time Of My Life' van Bill Medley.

De eerste?

Radio 10 Gold verdient overigens niet helemaal de titel van het 'eerste commerciële radiostation in Nederland'. Op 8 februari 1988 startten Willem van Kooten en Ad Ossendrijver namelijk al het commerciële Cable One. Zij waren ook de eersten die de zogenaamde U-bocht-constructie toepasten. Doordat commerciële zenders (zowel radio als televisie) in Nederland niet toegestaan waren, zonden de eerste commerciële zenders vanuit het buitenland uit met programma's die op Nederland gericht waren.

Cable One was begin februari 1988 dus de eerste en nog geen twee maanden later volgde Radio 10. Later in dat jaar, op 30 september, werd ook het commerciële Sky Radio gelanceerd. Cable One heeft het echter niet lang volgehouden; onderzoek van het Commissariaat van de Media concludeerde dat Cable One Nederlands was en dus niet mocht uitzenden in Nederland.

Radio 10 Gold is anno 2008 dus de oudste nog bestaande commerciële radiozender van Nederland.

Lees ook:Nieuwe audio-verpakking voor Radio 10 Gold
Lees ook:Hotradio Hits voorlopig niet terug in Apeldoorn en Arnhem
Lees ook:BBC-presentator Stuart Cable overleden
Lees ook:Radio 10 Gold viert 25ste verjaardag
Lees ook:‘Zomer Top 100′ als aftrap voor de zomer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>