Top 2000 van Radio 2 maakt emoties los

Tweeduizend liedjes in een door de luisteraar gekozen volgorde. Gaat het bij de Top 2000 om de beste muziek of om de herinneringen en emoties die de platen bij mensen oproepen? Ik denk dat het laatste voor een groot deel bepalend is op welke nummers mensen hun stem uitbrengen. Radio 2 heeft laten onderzoeken hoe vaak en intens luisteraars huilen bij muziek. Marco Borsato is in ieder geval de grootste tranentrekker.

Dat maakte Radio 2 in oktober al bekend, maar nu heeft de zender ook de overige conclusies bekend gemaakt. Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Tilburg en zij ondervroegen ruim 3.000 Radio 2-luisteraars.

Zo blijkt dat vrouwen gemiddeld vaker huilen bij muziek dan mannen. De muziek van Marco Borsato werd genoemd waarbij luisteraars het meest huilen. Als het gaat om een specifiek nummer, dan werd 'Papa' van Stef Bos het meest genoemd.

Man/Vrouw

Mannen en vrouwen verschilden ook wat betreft de muziek waarbij ze moesten huilen. Mannen noemden vooral 'Child In Time' van Deep Purple, 'Comfortably Numb' van Pink Floyd en 'Wish You Were Here' en Genesis. Bij de vrouwen zijn het vooral de Nederlandse zangers Marco Borsato en Paul de Leeuw die de meeste tranen los maakten.

Reden

De redenen voor de tranen bij bepaalde platen lopen uiteen, maar liggen wel voor de hand. De luisteraars noemden met name liedjes die gaan over een ouder-kindrelatie, partnerrelatie, het verlies van een ouder of kind of het gescheiden of juist verbonden zijn met iemand.

De emotionele gevoelens bij de muziek gaan vaak gepaard met lichamelijke reacties, zoals kippenvel. Bijna de helft van de luisteraars in het onderzoek kreeg kippenvel bij het horen van een voor hen emotionele plaat.

Meedoen

Dit jaar houdt Radio 2 opnieuw een onderzoek onder haar luisteraars. Via deze link kan je zelf deelnemen aan het tweede deel van het onderzoek naar muziek en emoties. Meedoen kan nog tot 10 januari 2008.

Zie ook:
- Top 2000 op tv in de Top 2000 à gogo
- Radio 2 Top 2000 van start
- Huilen met de radio aan

Lees ook:Huilen met de radio aan
Lees ook:Marco Borsato Dag op 100% NL
Lees ook:Marco Borsato Dag in april op 100% NL
Lees ook:Veel aandacht voor Marco Borsato bij Radio 2 en 100% NL
Lees ook:Marco Borsato programmadirecteur 100% NL

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Top 2000 van Radio 2 maakt emoties los

 1. Harrie Stultiens

  Ik geniet enorm van de geweldige muziek van de top 2000,tot donderdag avond 22.30 uur. Ik heb het afgelopen jaar Jack Herb live meegemaakt en dat was geweldig dus toen de plaat begon over Manuela was ik in de 7e hemel,de radio ging harder dus ging ik helemaal uit mijn dak tot het tweede couplet ,het was nog niet afgelopen of de presentator begon al praten terwijl er nog veel meer achter aan kwam .Ik begrijp dat niet alles uitgezonden kan worden maar dit vond ik wel heeeeeeeeeel kort .Dit viel mij heel erg tegen . Ben benieuwd hoe het gaat met de andere lange platen .Gr.Harrie

    /   Reply  / 
 2. Jorn

  @Harrie: Mijn ervaring met de Top 2000 is dat ze de platen juist wél helemaal draaien. De radio staat bij mij in ieder geval al luid aan :)

    /   Reply  / 
 3. riki

  IK hoorde vandaag ook een plaat waar ruim voor het einde al doorheen werd gepraat, das wel minder. Maar meestal doen ze het wel goed, en laten ze het helemaal horen. zal wel te maken hebben ook met tijdgebrek, zoiets plannen in al die uren is ook niet makelijk, aangezien je de volgorde niet kan veranderen ;)

  heerlijk wel hoor al die platen die je normaal niet hoort… de laatste twee weken van december zijn echte feestjes op de radio (eerst 3FM, dan radio 2)

    /   Reply  / 
 4. Jorn

  Helemaal mee eens riki! Het is zo’n feest dat ik niet kan stoppen met luisteren, zelfs ‘s nachts laat ik de radio aan staan (op laagste geluidsniveau). Dat is niet zo erg, maar je slaapt daardoor niet echt diep, dus overdag ben je nog steeds moe… :)

    /   Reply  / 
 5. riki

  Dat is dus ook het jammere van de Top2000, dat je nooit alles kan horen, dus de nachten gaan grotendeels aan mij voorbij. – slechte ervaringen met slapen met de radio aan ;)
  Maar dat is ook onderdeel van het evenement, dat het continue door gaat, dus dat je ook delen moet missen. Heb daarom ook de gehele lijst op mijn ipod gezet, om nummers die ik gemist heb toch nog even te horen. Maar dit mist toch wel een stuk van de sfeer, dus niets gaat boven de radio!

    /   Reply  / 
 6. Peter

  Ja hoor, er wordt flink afgekapt in die Top 2000. Is ook logisch, in de eerste editie in 1999 stonden veel meer (korte) liedjes uit de jaren 60. Daar zijn nu veel (langere) recente liedjes voor in de plaats gekomen. Bovendien is er door het succes nu meer reclame. De tijd die ze er voor uittrekken, is hetzelfde, dus moet er wel gehakt en geknipt worden. Zonde hoor!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>