15x Hoera! voor Radio 538

11 December 1992, vanuit een villa in Bussum begon Radio 538. Het was bijna langs mij heengegaan, maar vandaag bestaat de zender precies vijftien jaar. In het begin was 538 (afgeleid van de golflengte van het oude Veronica) alleen te horen via de kabel. In 1995 kreeg de zender na een eerdere afwijzing voor een plek in de ether, tóch een frequentie toegewezen. Daarna ging het hard en nu is het de nummer 1.

Radio 538 was begin jaren '90 een initiatief van wat dj's van Veronica. Onder leiding van Lex Harding werd het nieuwe jongerenstation opgericht. Van de dj's van het eerste uur, zoals Michael Pilarczyk  Ferry Maat, Wessel van Diepen en (natuurlijk) Erik de Zwart, is alleen Rick van Velthuysen nog op de zender te horen.

Eén van de grote aanwinsten in het 15-jarig bestaan van het station was natuurlijk Edwin Evers. In 2000 stapte Evers van Radio 3FM over naar Radio 538, waar hij zijn succesvolle ochtendshow Evers Staat Op voorzette.

In april 2004 bereikte Radio 538 de status van meest beluisterde radiostation en die nummer 1-positie heeft de zender eind 2007 nog steeds. Van helemaal niets naar marktleider in twaalf jaar tijd is een knappe prestatie, maar het laat ook direct zien dat het in de radiowereld moeilijk is om snel een succesvol (in luistercijfers) station neer te zetten. Al laat Q-music de laatste tijd zien dat het nog wel mogelijk is grote stappen te maken in het winnen van marktaandeel.

Zie ook:
- Oud-directeur Radio 538 Erik de Zwart terug op de radio
- Oud-538 dj Ruud de Wild naar Q-music 
- 538 DJ's tekenen nieuw contract, Lindo Duvall op plek Ruud
- Rick van Velthuysen weg uit het weekend van Radio 538
- Zo begon het: Edwin Evers begint ochtendshow op 3FM

Lees ook:Rick van Velthuysen zwaait concurrenten uit [filmpje]
Lees ook:‘MogguhRick’ maandag van start op Veronica
Lees ook:WeekendRick terug plus een vrijdagavondshow voor Van V.
Lees ook:Veronica-dj’s met hun kop op cd-hoesjes (filmpje)
Lees ook:Dit is de nieuwe programmering van Veronica

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “15x Hoera! voor Radio 538

 1. riki

  Om ook nog even Van Inkel een hart onder de riem te steken. De grote klapper(rrrr) van 538 was in 2000 natuurlijk dat Evers én Jeroen van Inkel naar deze zender gingen (na een eerdere weigering door Van Inkel in ’92 om naar 538 te gaan)

    /   Reply  / 
 2. Jorn

  @riki: Bedankt voor de link! Erg leuke advertentie van DAG. Ze hebben een fantastische naam, je kunt er van alles mee doen. En het ‘DAG Ruud de Wild’ is helemaal een mooie inhaker op de actualiteit!

    /   Reply  / 
 3. Vincent

  Wessel van Diepen zit toch nog steeds bij 538? Doet toch de top 40 op vrijdagmiddag?

    /   Reply  / 
 4. Jorn (link)

  @Vincent: Wessel is al een tijdje weg bij 538, ook de Top 40 doet hij niet meer. Jeroen Nieuwenhuize doet tegenwoordig de Top 40 iedere vrijdag.

  Voor meer, klik op mijn naam hierboven, dan word je gelinkt naar het bericht over Wessel’s vertrek.

    /   Reply  / 
 5. Erik H

  Wessel is uiteraard nog altijd “de stem” van 538 !

    /   Reply  / 
 6. Vincent

  @ Jorn: Klopt, ik was het helemaal vergeten… :)

    /   Reply  / 
 7. Jorn

  @Erik H: Idd, samen met Rick Romijn en Sandra Dorland.

    /   Reply  / 
 8. Dingetje

  Bagger fm. Altijd dezelfde muziek, altijd achter met de nieuwste single’s en altijd weer diezelfde, vervelende, oubollige, irritante, kilo uniform tango, volkomen ruk zijnde kerstmuziek, nooit eens wat anders. Bah.
  Deze 2 weken Kink fm en daarna weer snel terug naar 3fm.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>