Slam!FM blijft Slam!FM

Slam!FM blijft gewoon Slam!FM zoals je het nu op de radio hoort. De jongerenzender hoeft niet gedwongen haar format te wijzigen. Het College van Beroep heeft dat vandaag bepaald. Slam!FM zou de gebruiks-voorwaarden van haar FM-vergunning hebben overtreden door alternatieve versies, zogenaamde edits, van hits te draaien. Dat mag nu van de rechter, maar alleen als het officieel uitgebrachte versies zijn.

Slam!FM mag dus geen eigen edits meer draaien als vervanging van de echte (Top 40) hits. Deze hele manier van muziekbeleid komt voor uit de beperking die Slam heeft op de FM-frequentie. De zender mag maximaal 7,5% van de zendtijd hitmuziek draaien en met hits scoor je een breder publiek dan wanneer je uitsluitend dancemuziek draait (zoals voorganger ID&T Radio).

De hele rechtszaak waarin de rechter vandaag in hoger beroep uitspraak heeft gedaan, is aangespannen door Radio 538. Die zender betichtte Slam!FM van valse concurrentie, omdat 538 voor 57 miljoen euro een frequentie had gekocht waarop het hitmuziek mag uitzenden. Slam!FM betaalde voor hun beperkte vergunning 'slechts' 2,5 miljoen euro. Doordat Slam ook hits draait, is er volgens 538 sprake van oneerlijke concurrentie. En nu is dus in hoger beroep bepaald Slam!FM best andere versies van een hit mag uitzenden, ook als die versie sterk lijkt op het origineel. De enige voorwaarde is dat de 'edit' officieel uitgebracht moet zijn.

Meer over Slam!FM:
- Twee grote aanwinsten voor Slam!FM

Lees ook:SLAM!FM overweegt beroep tegen uitspraak rechter
Lees ook:Radioactive headlines week 49
Lees ook:Uitspraak CBb: SLAM!FM behoudt radiovergunning
Lees ook:Radio 10 verliest, Radio Veronica blijft op FM
Lees ook:Slam!FM under investigation

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Slam!FM blijft Slam!FM

 1. Jasper

  Wat een belachelijke uitspraak. SLAM maakt op een schandalig wijze misbruik van het feit dat de overheid het begrip ‘hit’ niet goed gedefinieerd heeft. Op zich niet vreemd, want je zou denken dat iedereen weet wat een hit is. Tot advocaten zich ermee gingen bemoeien.

  Rechters hebben zich vervolgens een rad voor de ogen laten draaien door kommaneukende advocaten. Het begrip ‘hit’ is nu blijkbaar gedefinieerd als ‘de single versie’. Eigen geknipte versies mogen ook niet. Maar een ‘officieel uitegebrachte versie’ mag wel.

  Wat is een ‘officieel uitgebrachte versie’? Moet die in de winkel te koop zijn? Of mag een CDtje dat een platenmaatschappij speciaal voor SLAM gemaakt heeft ook? Kwestie dus van het 2e en 3e refein met mekaar verwisselen, en hup het is geen hit meer.

  Sky en Veronica knippen vrolijk in platen. Volgens de rechter zijn dat nu geen (voormalige) ‘hits’ meer.

  Het blijft een grote chaos.

  Zo zie je maar weer: alles waar advocaten zich mee bezighouden wordt een grote puinhoop.

  Ondertussen zendt SLAM gewoon hits uit op een frequentiepakket dat bedoeld was voor ‘alternatieve nieuwe muziek’. Ik denk niet dat iemand in de kamer een ‘remix’hitzender voor ogen had toen dat pakket werd samengesteld.

  Ik mag hopen dat de overheid meeschrijft, en de volgende keer het begrip ‘hit’ wel fatsoenlijk definieerd, en wel zo dat de zender op het ‘alternatieve muziek’ kavel, echt alternatieve muziek moet gaan uitzenden.

    /   Reply  / 
 2. Jorn

  @Jasper: Ik geef Slam!FM groot gelijk. Net als ieder ander radiostation willen ze geld verdienen (in ieder geval uit de kosten komen). Door de beperkte geldigheid van de etherfrequentiepakketten zijn ze ook gebonden aan een bepaalde terugverdienperiode. Ze zien dat het draaien van hits meer oplevert en dus gebruiken ze alle mazen in de wet en balanceren ze op sommige punten op het randje van het toegestane.

  En dat het scoort (2,0% marktaandeel) laat ook zien dat er wel behoefte aan is, daarnaast hoor je bijna niemand klagen over het gebrek aan een zender zoals het oude ID&T. Ik denk dat de die hard dance/trance fans hun eigen radiozenders via internet wel vinden.

    /   Reply  / 
 3. Jasper

  @ Jorn: Economisch kun je het Slam niet kwalijk nemen. Ieder bedrijf probeert zoveel mogelijk winst te maken. Liefst binnen het wettelijk kader. Dat er een redelijk idioot georganiseerde veiling is geweest doet daar niet aan af.

  Ik neem het de rechter echter wel kwalijk dat hij Slam toelaat om duidelijk buiten de bedoeling van de wet te opereren. Het kavel was bedoeld voor ‘alternatieve muziek’ (KINK) en dat wordt er nu niet op uitgevonden.

  De overheid valt het verder kwalijk te nemen dat ze de regels niet goed hebben dichtgetimmerd. Of ze van deze zaak geleerd hebben zou je hopen, maar gezien het gebrek aan verstand van zaken, vrees ik het ergste bij de volgende veiling.

  Gelukkig blijkt 538tje spelen nog niet zo makkelijk. 2% is dramatisch weinig voor een hitzender. Kom op zeg. Zelfs Yorin is nooit zo diep gezakt.

    /   Reply  / 
 4. Jorn

  @Jasper: 2% is inderdaad nog niet heel veel. Maar als je kijkt dat Slam begon met de 0,5% die ID&T had opgebouwd, dan is 2,0% al een grote vooruitgang.

    /   Reply  / 
 5. Erwin

  In de tijd dat Slam nu bestaat is 2,0 helemaal niet zo veel…

    /   Reply  / 
 6. Erwin

  B.t.w. verder eens met Jasper zijn betoog.

    /   Reply  / 
 7. Bert

  Beste Jasper,

  Prima dat je je mening geeft, prachtig zelfs. Maar het zou je ook sieren als je eens verder zou kijken dan het geval is. slamfm doet momenteel helemaal niets verkeerd, dit heeft de rechter bepaald, dan is dit ook zo. Luister eens naar slamfm en daarna naar 538, de muziekverschillen vind ik best groot, wat mij zelfs is opgevallen is dat 538 qua muziek onopvallend veel meer naar slamfm is gekropen de afgelopen 2 jaar qua muziek.

  Bovendien vergeet je ook te melden dat slamfm van nu niet het slamfm van 2 jaar geleden is, er zijn nieuwe eigenaren, er is een compleet nieuw team, nieuwe dj’s en het format is behoorlijk anders. Als je dan gaat kijken hoeveel groei slam heeft doorgemaakt sinds bovenstaande is doorgevoerd dan zeg ik: chappeau! Als ze voortaan telkens 0.1% doorgroeien bij elke meting zitten ze volgend jaar op dit tijdstip voorbij de 3%.

  Als je boos wilt zijn, dan moet je boos zijn op de overheid die dmv een belachelijke verkapte veiling honderden miljoenen uit de markt heeft getrokken met vage regel, onduidelijk omschreven voorwaarden en grijze gebieden waar overigens niet alleen slamfm gebruik van maakt. Ze doen niets verkeerd, ze houden zich aan de regels, ik zie het probleem niet? De Nederlandse overheid heeft in al bestaan altijd al laten zien geen enkel idee te hebben van media, dankzij deze overheid is ook de gehele commercieele tv markt in buitenlandse handen. slamfm is overigens samen met arrow en bnr nog de enige commerciele radiozender van de landelijke fm zenders met Nederlandse eigenaren. Vind je dat niet absurd? Ik wel.

    /   Reply  / 
 8. Jasper

  @ Bert:

  Natuurlijk doet SLAM wel wat verkeerd. Ze zender hits uit op een kavel dat bedoeld is voor ‘bijzondere recente muziek’ (ik heb de overheidsterm ff opgezocht). De overheid doelde daarbij nadrukkelijk niet op hits, want daar heb je alle niet-geclausuleerde kavels al voor. Het kavel was bedoeld voor een station als KINK, dat een nichegroep aan muziekliefhebbers bedient.

  Als je goed gelezen hebt (en zelfs Erwin is dat gelukt) kun je ook lezen dat ik de rechter en de overheid er flink van langs geef.

  Dan het verschil tussen SLAM en 538. Dat is er natuurlijk. Maar het is niet veel groter dan het verschil tussen 538 en Q of Sky, die ook gewoon hits uitzenden. Ook denk ik dat 538 wel uitkijkt om met zijn succesvolle format richting het waardeloze format van SLAM te kruipen. Ze zijn niet gek daar.

  Ik luister overigens niet vak naar SLAM. Het irriteert me mateloos dat ik niet kan meeneurien met de hits die ze draaien omdat ze al die stomme mixen draaien. Da’s verwarrend, een belediging voor de artiesten, en het voegt niks toe omdat de mizen zo gemaakt zijn dat het zo min mogelijk opvalt.

  Dat SLAM inmiddels 36 keer verkocht heeft, is niet relevant. De (nieuwe) eigenaren weten bij aankoop donders goed wat de voorwaarden zijn.

  Nogmaals: de winst van SLAM is bedroevend slecht. Kijk naar hoeveel Q gewonnen heeft. Da’s van niets begonnen. Zelfs het moeilijk beluisterbare 100%NL heeft in de helft van de tijd ongeveer net zoveel luisteraars gewonnen.

  Ter vergelijking: Slam heeft net zoveel luisteraars als het KABELkanaal van Classic FM. En minder luisteraars dan KABELkanaal Radi 10 Gold, en een doelgroepzender als Radio 5.

  Ik ben het met je eens dat een groot deel van de schuld bij de idiote veiling van de overheid ligt. De regels waren slecht opgesteld. Maar ik ben het niet met je eens dat de overheid er slecht aan gedaan heeft om de kavels voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Het zou belachelijk zijn als de overheid ze gratis had weggeven. De overheid geeft ook geen grond gratis weg aan bouwbedrijven.

  Je zeurt dat de ‘hele Nederlandse radiomarkt in buitenlandse handen is’. Da’s maar de helft van het verhaal, want je vergeet dat Nederlandse bedrijven als Talpa ook lekker meedoen aan de handel in radiostations, met stations in Belgie en Denemarken. Dat kan niet als je buitenlanders geen toegang geeft op de Nederlandse markt. En trouwens, who cares? Spreken ze Luxemburgs op 538? Nup. Rick van V is af en toe wat moeilijk te verstaan, maar verder is het echt Nederlands. Engels op Sky? Een beetje. Vlaams op Q. Weer nee.

  Tot slot zeg je dat ‘niet alleen SLAM gebruikt maar van de grijze stukken in de regels’. Dat is onzin. De andere geclausuleerde zenders houden zich keurig aan de regels. Laten we de kavels ff aflopen.

  Arrow Jazz zendt netjes Jazz uit.
  Veronica zendt platen uit van meer dan 5 jaar oud.
  100%NL zendt 100% Nederlandse muziek uit. Da’s behoorlijk wat meer dan de 30% van voorganger RTL-FM.
  En BNR zendt ook keurig nieuws uit, zoals dat hoort.

  Kortom: SLAM is de enige die onder de regels uit probeert te komen.

    /   Reply  / 
 9. riki

  Ik ben het eens met het verhaal van Jasper. SLAM balanceerd gewoon rond de randen van de wet. Soms gaan ze erover en een andere keer krijgen ze wel gelijkt.

  Dit is gewoon het gevolg van het niet genoeg dichttimmeren van de voorwaarden. Hier is de overheid flink de mist ingegaan, maar het is ook jammer dat een markt als radio niet gezond genoeg is om het niet te hoeven reguleren. (op tv is bijvoorbeeld nauwelijks regelgeving nodig op dit gebied, en daar klaagt toch bijna niemand over het aanbod)

  De overheid in Nederland kán gewoon niet omgaan met mediaregelgeving. Dit is al eind jaren ’80 verkeerd gegaan, en is daarna nooit meer goedgekomen (zie alle rechtzaken die ook in de jaren negentig zijn gevoerd over frequenties).

  In dit opzicht heeft de overheid ook te veel gedacht aan geld. Natuurlijk hoeven ze de frequenties niet gratis weg te geven, maar doordat het zulke dure frequenties zijn geworden, moeten radiostations zich bijna wel richten op een breed publiek om het geld terug te verdienen. (Hier zit trouwens ook weer schuld bij de zenders zelf, zij hebben zelf het bedrag in eerste instantie geboden).
  Maar als je kijkt bij 100% vs RTL FM zie je nou het schoolvoorbeeld hoe de overheid op het geld lette.

  De zenders in NL die in buitenlandse handen zijn, vallen op de radio (gelukkig) wel mee. Alleen Radio 538, 100%NL (!!) en Q zijn in buitenlandse handen. Helaas is dit bij de tv geheel anders, dit is volledig in buitenlandse handen… (zie schuld overheid hierin)

  Nederlandse invloeden in het buitenland zijn overigens nihiel. Talpa heeft alleen nog maar in Denemarken zender(s). Sky heeft haar zender in Duitsland bijna geheel verkocht.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>