Pakt Slam!FM marktaandeel af van Radio 538?

Donderdag maakte Intomart Gfk de luistercijfers over de periode juli/augustus bekend. Eén van de acht radiostations met een hoger marktaandeel dan in de voorgaande meetperiode is Slam!FM. Het jongerenstation behaalde 1,9% marktaandeel ten opzichte van het 1,8% aandeel dat het al sinds februari/maart had. Is Slam!FM nu eindelijk meer luisteraars aan het wegsnoepen bij 538?

Radio 538 behaalde in de meetperiode juli/augustus een marktaandeel van 11,2%, één tiende lager dan in de vorige periode (een maand eerder). Vergeleken met een jaar geleden behaalde 538 in 2006 nog 11,3% in juli/augustus, terwijl Slam!FM toen nog op 1,4% zat.

Slam!FM trekt langzaam maar zeker meer luisteraars. Een stijging van 0,1 procent lijkt niet heel veel, maar op 1,8 procent is het al een hele stap. Helemaal als je het marktaandeel vergelijkt met het begin van het huidige Slam!FM in 2005. Toen scoorde het station zo rond de 0,6 en 0,7 procent marktaandeel.

Laatst had ik met iemand een uur lang een discussie over Slam!FM. We spraken over de positionering van het station (jong en veel nieuwe muziek) en hoe dat perfect ingevuld wordt met een stel jonge DJ's. Immers, de DJ's zijn ongeveer net zo oud als de luisteraars uit de doelgroep en daarmee sluiten ze goed aan bij de belevingswereld van die luisteraars.

Een minpunt van Slam!FM als jongerenstation is dat het geen naschoolse opvang heeft in de vorm van een echt middagprogramma. Voorheen 'ving' Mark Labrand de huiswerk makende luisteraars zo rond 16 uur op in zijn programma Markplein. Nu dat programma verhuisd is naar de avond (21-24 uur), is er pas vanaf 17:00 uur een echt interactief programma op Slam!FM. Aan de andere kant is het misschien beter dat de scholieren en studenten 's middags alleen maar non-stop muziek horen, dan kunnen ze ook lekker doorwerken zonder snel afgeleid te raken.

Als ik reacties hoor van studenten, dan zijn ze vaak enthousiast over Slam!FM. Velen prefereren de zender boven Radio 538, maar luisteren toch nog wel graag naar Edwin Evers. Ik denk dat Slam!FM, met nog meer naschoolse opvang, zeker nog kan blijven doorgroeien en marktaandeel kan afsnoepen van 538. Op naar de 2 procent eind dit jaar!

 

Lees ook:Luistercijfers radio september-oktober 2008
Lees ook:Q, 3FM, ACR en 100% NL grote winnaars augustus/september
Lees ook:SLAM!FM-directeur kijkt uit naar nieuw uitdagend radiojaar
Lees ook:‘Marktaandeel Radio 10 kan stijgen naar 5,4 procent’
Lees ook:Luistercijfers radio mei-juni 2009: 3FM, Q en 100%NL in de lift

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Pakt Slam!FM marktaandeel af van Radio 538?

 1. Ruben

  Ik hoop het in ieder geval wel, 538 is voor mij veel te commercieel. Alleen als ik naar mezelf kijk, luister ik nu vaker naar Classic FM ipv van Slam FM. Zijn er meer die dat hebben?

    /   Reply  / 
 2. Erwin

  @Ruben: Hmm? Classic FM en Slam FM zijn behoorlijk verschillende radiostations, en dat is nog maar zacht uitgedrukt. Ze lijken niet eens op elkaar. Of bedoel je Arrow Classic Rock misschien?

    /   Reply  / 
 3. Bob

  Leuk dit minieme verschil van een-tiende, maar veel opvallender is dat Arrow Classic Rock echt een hap luisteraars van 3FM heeft weggehaald. Duik maar eens in de cijfers van Mannen 35-49. Is bijna schokkend om te zien!

    /   Reply  / 
 4. Klaas

  De winst van SLamFM heeft meer te maken met het verdwijnen van CAZ! denk ik. Dit is de eerste (hele) meetperiode waar CAZ! niet meer als ether zender in zit.

  Het effect van ACR op 3Fm was wel te voorzien dus zo schokkend is dat niet.

    /   Reply  / 
 5. Vos

  Sorry, maar waar hebben we het over.. een tiende stijging in de zomerperiode…

    /   Reply  / 
 6. Jasper

  Als je de trends van de luistercijfers een beetje volgt, dan weet je dat er gewoon een ruissignaal van een paar tiende procent op die getalletjes zit. Je moet naar de trends kijken. Wat doet een zender over een kwartaal?

  En je moet ook eerlijk zijn over wat de cijfers betekenen. Als een zender minder dan zeg 2% scoort, dan luistert er feitelijk gewoon vrijwel niemand. Wij radionerds wel, maar buiten “ons” groepje gewoon bijna niemand. Vraag je moeder maar eens of ze Arrow Rock kent, en weet waar het zit op de FM. Of je broer waar Radio 5 zit.

    /   Reply  / 
 7. Hans

  Beste ruben,

  Ben het volledige met je eens.
  Bedankt.

  Groet,

  Hans

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>