Gepeperde rekening voor commerciële radio

Het terugverdienen van investeringen in FM- frequenties wordt voor enkele commerciële zenders die in 2003 een kavel bemachtigden nu wel érg moeilijk. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft geoordeeld dat zes radiostations alsnog een vast bedrag moeten betalen naast de licentiekosten die ze al afdragen. Daarmee stelt het CBb het ministerie van Economische Zaken na twee jaar procederen alsnog in het gelijk.

Aanvankelijk had de commercie de wind mee. De rechter oordeelde in september en december 2005 dat de commerciële radiozenders deze in 2003 vastgestelde eenmalige bedragen voor het gebruik van hun vergunning niet verschuldigd zijn. Economische Zaken ging in beroep en dat werd gisteren gehonoreerd, meldt het CBb-persbericht.

28 miljoen

Diverse media melden vandaag dat de zes betrokken radiostations samen 28 miljoen euro moeten betalen (inclusief rente). Twee van de zes (RTL FM en Yorin FM) zijn zoals bekend van eigenaar en naam veranderd. Dat betekent dat 100%NL en Caz! nu ervoor opdraaien. Collega David de Jong van DutchMedia heeft de bedragen per radiostation (zonder rente) overzichtelijk op een rij gezet.

SLAM!FM en Arrow Jazz FM, die in 2003 ook een etherfrequentie kregen, waren in deze rechtszaak geen partij – vandaar dat zij niet worden genoemd in het lijstje met radiostations die nu alsnog moeten betalen. Directeur Jan Willem Brüggenwirth van Talpa Radio noemt het in De Telegraaf "schandalig hoe de overheid met ons omgaat" en mist een uitleg van de overheid waar die bedragen op zijn gebaseerd.

Update | Het blijkt dat RTL (en niet 100%NL) het eenmalige bedrag voor de toenmalige frequentie van RTL FM moet betalen. Het CBb vond het niet meer in bezit hebben van de etherfrequentie in deze 'geen rol spelen', meldt Dutch Media. De vraag is, of hetzelfde geldt voor Yorin FM – nu Caz!. Dat station was voor de verkoop aan SBS immers ook eigendom van RTL Nederland.

Lees ook:Radiostations RTL draaiden 6 miljoen euro verlies
Lees ook:Verhagen verlengt 59 frequentievergunningen
Lees ook:100% NL stelt overheid ultimatum
Lees ook:Toch hoop voor Amerikaanse webradiostations
Lees ook:Arrow Classic Rock en Jazz FM uit de ether

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “Gepeperde rekening voor commerciële radio

 1. I love radio

  Brüggenwirth moet niet zeuren, want 538 wist net als alle radiostations die in 2003 meeboden dat ze dit moesten betalen. Stond toch in de regels van de veiling? Die zes probeerden er via de rechter gewoon onderuit te komen, maar daar heeft CBb (terecht!) een stokje voor gestoken.

    /   Reply  / 
 2. Jasper

  De commerciele stations moeten eens ophouden met te zeuren over het betalen van de PUBLIEKE etherfrquenties van het Nederlandse volk.

  De NS betaalt voor het gebruik van het spoor, autobezitters betalen wegenbelasting en soms tol, en ja, radiostations horen te betalen voor het gebruikmaken van de etherfrequenties.

  De etherfrequentieveiling was onhandig opgezet, daar is iedereen het over eens (welke overheid laat bedrijven nu bieden hoeveel extra belasting ze moeten betalen?), maar de radiostations zijn zelf zo stom geweest om onzalige bedragen te bieden voor die frequenties. Daar moeten ze niet over zeuren. De casus 100p bewijst dat het ook voor een paar duizend euro had gekund.

  En even voor de mensen die de radiostations wel zielig vinden: je kunt kiezen, radiostations dat geld uit de zakken kloppen, of dat geld zelf betalen via die blauwe envelop van 5 dagen geleden. Want links- of rechtsom, de overheid heeft dat geld gewoon begroot en dus wordt het opgehaald.

  En die arme DJ’s wiens baan op de tocht staan? Maak je geen zorgen, voor de goeie is altijd wel ergens een plekje, want die etherfrequenties gaan echt niet op stil hoor. Maar je geen zorgen.

    /   Reply  / 
 3. Jasper

  Kunnen we trouwens nog ff meelachen met de 100p’ers? Want ik lees bij David dat 100p 0,0, niks, nada en niemendal hoeft te betalen, omdat de boel door RTL FM (Sky X-mas/TMF) betaald moet worden. Waaahahhahaa. RTL Radio maakt ook zonder zenders verlies! Dat mag een prestatie heten.

  Is het trouwens niet zo dat deze premie gewoon een betaling is voor het gebruik van de etherfrequenties tussen de oorspronkelijk geplande veiling en de uitgestelde veiling?

    /   Reply  / 
 4. Thomas

  Jasper, dat laatste weet ik niet, maar ga ik vragen bij EZ. Op basis van de RTL FM-case zou je trouwens ook mogen aannemen dat RTL Nederland ook voor Yorin FM moet betalen, niet? Maar ook dat is nog iets om te checken. Kom ik indien mogelijk morgen op terug.

    /   Reply  / 
 5. David de Jong

  Voor de geinteresseerden, lees de uitspraak van het CBB na mbt de argumentaties waaronder die van RTL FM…

  http://www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=BA2169&u_ljn=BA2169

  Sja en verder in antwoord op de je vraag mbt Caz/Yorin FM. De BV van Caz! heet nog steeds YorinFM BV; de licentiehoudende BV is aldus ongewijzigd, zij het dat de uitzendende naam en de eigenaar zijn gewijzigd. Kortom deze BV, ongeacht de eigenaar (nu dus SBS Broadcasting BV) moet dit betalen.

    /   Reply  / 
 6. Robin

  @Jasper: beetje kort door de bocht om nu achteraf te roepen dat de stations veel te veel hebben geboden en dat 100% bewijst dat het ook voor een paar 1000 euro kan. 100% heeft achteraf gewoon mazzel gehad. Ten tijden van de veiling was de situatie geheel anders. Er moest namelijk blind geboden worden. De stations wisten ‘officieel’ niet van elkaar wat ze gingen bieden. Als bijvoorbeeld een 538 of Sky slechts 8000 euro had geboden, dan weet je ongetwijfeld wat er dan was gebeurd: dan zouden ze in 2003 genadeloos uit de ether geknikkerd zijn. Zie Radio 10 Gold, die het verloor van een oldieszender die alleen nog maar op papier bestond.

  Aangezien deze veiling de eerste keer was, was het speculeren hoe deze zou verlopen. Bij de volgende veiling zal het er ongetwijfeld heel anders aan toe gaan.

    /   Reply  / 
 7. ruud

  Beste Jasper,

  Het is toch jammer dat de overheid niet van te voren verplicht heeft gesteld dat een vergunninghouder voor de webcam dagelijks een koprol moet maken. Ik had dat circus namelijk wel willen zien.
  Bij achterwege blijven van de koprol intrekken frequentie.

  Vergunninghouders hadden achteraf niet mogen zeuren volgens jouw simpele politieke instelling, want ze wisten het van te voren.
  Gewoon opheffen dat bedrijf en de medewerkers op straat. Hadden ze maar geen dj moeten worden en een vak moeten leren.

  Oftewel: de overheid heeft volgens jou het volste recht om de meest onzinnige en onhaalbare eisen te stellen bij de verdeling radio-frequenties.

  De overheid is immers heilig (amen), doet alles voor het algemeen belang en heeft al helemaal geen belang bij uitkleden van radio-vergunninghouders want zij heeft niets te maken met de publieke omroep…….

  Blijf politiek lekker dromen.

    /   Reply  / 
 8. Jasper

  @ Thomas: Nou dat van Yorin weet ik niet want die boedel is gewoon verkocht aan SBS, voor zover ik weet. Net zoals Noordzee verkocht is en Q werd. De overgang van RTL-FM naar 100%NL is niet zo gegaan. Daar zijn louter de etherfrequenties overgedragen, en heeft 100%NL in principe niks van RTL gekocht.

  @ Robin: 100%NL heeft gewoon het hoofd koel gehouden en een inhoudelijk bod gedaan in plaats van een financieel. Da’s geen geluk, dat hadden meer stations moeten doen. Zeker bij de geclausuleerde kavels. Volgens mij had KINK bijvoorbeeld makkelijk voor weinig geld een bod kunnen doen dat nooit te overtreffen geweest was door ID&T/SLAM. Dat was namelijk het kavel voor ‘alternatieve’ muziek en die hoeft helemaal niet nieuw te zijn. ID&T daarintegen heeft zichzelf krankzinnige voorwaarden opgelegd. En daar gaat het station ook kapot aan.

  @ Ruud: De veiling was inderdaad onhandig georganiseerd. Dat had ik al opgemerkt. Dat kan beter. Maar ik heb er geen enkel bezwaar tegen dat de overheid een veiling zo organiseerd dat die zoveel mogelijk geld opbrengt. Zoals gezegd: dat is namelijk geld dat jij en ik niet hoeven te betalen in de vorm van belasting. Koprollen leveren geen geld op, en de overheid is er niet om amusement te bieden.

  Je argument van die zielige bedrijven met hun arme werknemers slaat absoluut nergens op. Die etherfrequenties worden namelijk per definitie gevuld, en dus zijn er bedrijven nodig om dat te runnen. En of dat nu Radio Veronica heet of Q-Music, dat maakt de gemiddelde werknemer niet uit. Denk jij dat het de een secretaresse echt uitmaakt of ze te telefoon van Radio 538 of Radio 2 opneemt? Of een reclameverkoper? Die mensen kunnen gewoon van het ene bedrijf naar het andere hoppen. Net als DJ’s.

  Moet je wel goed zijn natuurlijk.

    /   Reply  / 
 9. ruud

  Jasper, goed zijn is niet genoeg.

  En over dat vullen, dat is alleen maar omdat er genoeg gekken zijn die elke maand een zak met geld op tafel leggen om door te gaan, behalve 538, Sky en BNR.
  Een onzekere factor waar ik me als dj niet lekker zou voelen.
  Remember Radio 10Gold waar nu al voor de 2e keer dj’s de straatstenen van dichtbij mogen bestuderen.
  Bieden doen ze zelf, maar het eenmalig bedrag wordt je opgelegd, en daar gaat 100% NL nog wel achter komen, want die moet dat naar ratio natuurlijk gewoon betalen!! En het is veel meer dan die 1000 Euro per jaar.

  Maar ook op dat bieden, in de vorm van een misdadig 1 malig bod, is een door de overheid opgelegde eis, daar is echt niet voor gekozen. Een echte eerlijke veiling had veel minder opgebracht.
  Bovendien is de keuze geweest: veel bieden en een flinke kans op dorgaan, of bescheiden, meer verantwoord bieden en een dikke kans onderuit te gaan en op naar het Arebeidsburo voor de ontslagaanvragen. En alle geinvesteerde centjes definitief weg.

  Jij bent duidelijk geen ondernemer en ziet het nog steeds te simpel.
  Een mooi voorbeeld is de UMTS veiling geweest. Die hoge opbrengesten voor de overheid betalen jij en ik gewoon in de vorm van de prijzen. Daar ben jij natuurlijk blij mee maar ik niet.

  ruud

    /   Reply  / 
 10. Robin

  @Jasper: hoe kan een radiostation dat voor een vrij kavel gaat nu een beter inhoudelijk bod doen, dan een financieel bod? Er zijn geen voorwaarden voor deze kavels, dus gaat het wel degelijk om het bod.

  En qua 100% NL. Eerst nog maar eens zien hoe lang die het ook echt gaan volhouden. De meningen zijn nog verdeeld over het feit of 100% ueberhaupt wel toegelaten had mogen worden tot de veiling…

    /   Reply  / 
 11. Jasper

  @ Ruud: Tja, het geval Radio 10 Gold. Dat is triest. Maar dat ligt niet aan de veiling, maar aan (ik gok) John de Mol. En nu niet gaan zeuren dat Radio 10 Gold de Gouwe Ouwe freqentie had moeten hebben, want ware dat gebeurd dan hadden figuren als Ferry Maat en Rob van Someren nog steeds thuis op de bank gezeten. Ergo, het maakt voor het aantal formatieplaatsen niet veel uit wie er op een frequentie zit. Zolang er een zender is, zijn er mensen nodig.

  Wat de veiling betreft nogmaals: het was onhandig georganiseerd, maar je moet als station niet een economisch onhaalbaar bod doen natuurlijk. Hoef je niet eens een ondernemer voor te zijn om dat te snappen. Noordzee heeft dat wel gedaan. Die zijn nu ook weg. 538 en Sky hebben prima boden gedaan, want die draaien nog steeds winst.

  Wat 100p betreft: ik denk het niet. Heb jij dat al uigevogeld Thomas? Waar die boete precies voor was?

  En wat die UMTS veiling betreft: ik betaal daar niks aan, want ik gebruik geen UMTS.

  @ Robin: Ik had het over de geclausuleerde freqs. En wat de vrije kavels, daar hadden stations gewoon economisch verantwoorde boden moeten doen. Enfin, zie boven.

  100p: Tja, ze zijn er nu. En zie ze maar eens weg te procederen. Ik mag aannemen dat als dat een reeele stelling is, dat RTL daar al mee aan de slag gegaan was. Voorlopig groeit 100p al een paar maanden op rij. Dat kunnen SLAM, Caz en KINK niet zeggen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>