OLON: ‘Het woord is aan minister Plasterk’

De OLON verwacht 'eindelijk een doorbraak' in de discussie over digitale kabeldoorgifte van aangesloten lokale omroepen. Volgens directeur Pieter de Wit hebben kabelaars niet geluisterd naar de wensen van omroepen, de Tweede Kamer en regering over de opname van lokale zenders in het digitale pakket. De bijna driehonderd lokale omroepen 'verliezen dagelijks kijkers en luisteraars', beweert De Wit. Zo'n vaart loopt het volgens mij nog niet.

Toch heeft de belangenorganisatie wel degelijk een punt. Lokale omroepen zijn vaak het ondergeschoven kindje. De landelijke politiek heeft dat echter wel door. CDA, PvdA, Christen Unie en SP hebben op initiatief van de christendemocraten schriftelijke vragen gesteld aan minister Plasterk (OCW) en staatssecretaris Heemskerk (EZ).

Maasland

Aanleiding was de uitspraak in de zaak van Stichting Omroep Maasland in Oss vs. kabelmaatschappij @Home. De rechter bepaalde dat @Home niet verplicht is om de programma's van Maasland FM/Dtv digitaal door te geven. Wel was het volgens de rechter duidelijk dat de overheid op dit gebied voor wettelijke regels moet zorgen.

Tijdens de omschakeling van analoog naar digitaal mag de analoge doorgifte van publieke lokale programma's volgens de vragenstellers niet in gevaar komen. Tot slot wordt gevraagd om garanties dat lokale omroepen binnen een half jaar ook te zien en te horen zijn in digitale basispakketten. De OLON besluit haar persbericht heel toepasselijk met: 'Het woord is aan minister Plasterk'.

Zie ook:
OLON: 'Kabelaars nemen geen verantwoording'
Lokale omroepen willen gelijke kansen digitale radio

Lees ook:OLON: “Kabelaars nemen geen verantwoording”
Lees ook:OLON schrijft brieven naar ministeries OCW en EZ
Lees ook:OLON wil digitale doorgifte lokale omroepen
Lees ook:Digitale radio in Kamercommissie
Lees ook:Lokale omroepen willen gelijke kansen digitale radio

1 Reacties // Reageer

One thought on “OLON: ‘Het woord is aan minister Plasterk’

 1. ruud

  Ik val in herhaling en onderschrijf jouw reactie dat het met het “verliezen van luisteraars en kijkers” zo’n vaart niet loopt.
  Digitale Kabel Radio is zo goed als niet bestaand, er is echt geen HOND die naar de digitale kabel luistert (die rottuners zijn nauwelijks op je versterker aan te sluiten, geen tulpstekkers, en je moet je TV aanhouden anders kun je niet zappen),

  Hooguit 20% kijkt digitale TV. Ik weet niet hoeveel Lokalo’s serieuze TV uitzenden, maar ik vrees dat we het ook hier nergens over hebben.

  Dat Lokale Omroepn vaak het ondergeschoven kindje zijn ligt deels aan hun zelf omdat ze geen potten breken in het media-landschap. Overigena klagen ook de Regio-Omroepen, en op 1 punt hebben ze allemaal gelijk dat het bij de discussie over Publiek Omroep vrijwel ALTIJD over de Landelijke omroep gaat.

  Overigens ben ik niet gelukkig met het eeuwige geklaag zonder al te cveel groind omdat dit afstraalt op de hele omroep P en C_, die uiteindelijk minder serieus wordt genomen door de politiek.
  ruud

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>