SLAM!FM overweegt beroep tegen uitspraak rechter

SLAM!FM gaat mogelijk in hoger beroep tegen de uitspraak van de Rotterdamse rechtbank. Die bepaalde vrijdag dat de jongerenzender terecht een boete van 108.400 euro kreeg voor overtreding van de voorschriften van kavel A5, bedoeld voor recente bijzondere muziek. De rechter oordeelde dat SLAM!FM zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan concurrentievervalsing. Radio 538 strooide gisteren nog even zout in de wonde.

Volgens de regels die aan het geclausuleerde kavel verbonden zijn, moet SLAM!FM tussen 07.00 en 19.00 uur voor 95 procent (dus bijna non-stop) muziek uitzenden, waarvan maximaal 7,5 procent hitmuziek. Na een klacht van Radio 538 concludeerden het Commissariaat voor de Media en Agentschap Telecom op basis van streekproeven in februari 2005 dat SLAM!FM (nog gunstig afgerond) 87 procent muziek draaide, waarvan 18 procent hitmuziek. Dus: te weinig muziek, te veel hits.

Radio-edits

De discussie draait vooral om de definitie van een hit. Standpunt van Agentschap Telecom is dat 'radio-edits en andere versies van hits, die in grote mate lijken op de originele hitversies niet worden beschouwd als hits, mits die andere versies ook zijn uitgebracht', zo staat in de geschreven versie van de uitspraak. Veel door SLAM!FM zelfgemaakte edits zijn niet uitgebracht (en dus worden ze gezien als hits).

Niet naleven van de formatverplichting voor een geclausuleerd kavel wordt gezien als 'ernstige overtreding, omdat daarmee de resultaten van de vergelijkende toets illusoir kunnen worden gemaakt. (…) De ernst van de overtreding is daarom ook gebaseerd op het voorkomen van oneerlijke concurrentie, temeer daar vergunninghouders voor een ongeclausuleerd kavel een veel hoger bod hebben uitgebracht.'

Concurrentievervalsing

SLAM!FM heeft zich volgens de rechtbank Rotterdam schuldig gemaakt aan 'concurrentievervalsing', had verder 'kunnen begrijpen dat haar handelswijze niet geoorloofd was' en 'heeft welbewust de grenzen van de vergunning opgezocht en overschreden, hetgeen voor haar rekening en risico komt.' Op grond van die conclusie is het beroep van SLAM!FM tegen de boete ongegrond verklaard.

"De uitspraak geeft eens te meer aan hoeveel moeite de wetgever en rechtsprekende instanties hebben met de uitleg van regels behorende bij ons kavel", zegt SLAM!FM-directeur Jacqueline Bierhorst. "Opnieuw worden nieuwe interpretaties gegeven over het begrip hitmuziek en de berekeningsmethodiek muziek/gesproken woord. Wij houden ons wel degelijk aan de regels behorende bij ons kavel."

Cultzender

'SLAM!FM moet weer cultzender worden', was de kop boven een persbericht dat Radio 538 dinsdag uitgaf en waarin werd gesteld dat het station 'haar beperkte vergunning voor cultmuziek heeft gebruikt als vrije vergunning voor hitmuziek (…) Radio 538 heeft veel geld betaald voor haar vergunning voor hitmuziek (57 miljoen euro) en heeft sinds eind 2004 moeten toezien hoe SLAM!FM voor een fractie van dat bedrag (2,5 miljoen euro) ook mainstream popmuziek kon uitzenden.'

Radio 538 heeft overigens ook kritiek op de overheid. "De onduidelijke uitleg die de minister gaf aan de randvoorwaarden die de overheid in mei 2003 bij de etherfrequentieverdeling heeft gesteld, heeft inmiddels geleid tot een ware slachtpartij, waarvan Radio 10 Gold, RTL FM en inmiddels dus ook SLAM!FM de dupe zijn geworden", zegt directeur Jan Willem Brüggenwirth.

Voorbarig

SLAM!FM regeerde hierop met een eigen persbericht, waarin de conclusie dat de jongerenzender haar format nu moet aanpassen (ook gedaan door Adformatie) 'voorbarig' en 'deels onjuist' wordt genoemd. Inderdaad is de uitspraak van de rechter – zo concludeer ik na lezen – in feite alleen een afwijzing van het beroep dat SLAM!FM instelde tegen de opgelegde boete.

Hoe dan ook, de zaak laat zien dat de commerciële radiowereld als het om geld en belangen gaat niet altijd een vriendenclub is van bevlogen radiomensen. Het kan er ook hard en zakelijk aan toegaan. SLAM!FM geeft vast een voorzet voor de volgende persberichtenronde met de uitspraak: "Blijkbaar is Radio 538 bang jonge luisteraars kwijt te raken aan SLAM!FM en schuwt daarbij het verspreiden van onjuiste berichten niet." To be continued…

Zie ook:
Lex Harding en Ruud Hendriks: vriendschap voorbij?
SLAM!FM: een jong '538' onder De Zwart en Harding?
"SLAM!TV is geen reactie op lancering TMF Radio"

Lees ook:Slam!FM blijft Slam!FM
Lees ook:Slam!FM under investigation
Lees ook:Uitspraak CBb: SLAM!FM behoudt radiovergunning
Lees ook:Radio 10 verliest, Radio Veronica blijft op FM
Lees ook:Bedrijf zoekt investeerders voor Kavel A7

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “SLAM!FM overweegt beroep tegen uitspraak rechter

 1. FM

  Ze moeten niet moeilijk doen daar bij Slam FM, het is hun eigen schuld. Iedereen is allang duidelijk dat ze teveel hits draaien, dat verhaal van die radioedits is hét voorbeeld van hoe ze de kavelverplichtingen willen omzeilen. Ik zou misschien wel hetzelfde doen als ik hun was, maar dan moeten ze nu niet doen alsof ze van niks weten. Gewoon toegeven dat ze fout zaten en betalen!

    /   Reply  / 
 2. Jasper

  Intessant dat Brüggenwirth Radio 10 Gold ook als slachtoffer van de definities noemt. Dat riep 538 indertijd niet. Kun je maar weer eens zien hoe ‘principieel’ men is in Hilverdorp.

  Voor de rest heeft de rechter natuurlijk groot gelijk als hij zegt dat SLAM had ‘kunnen begrijpen dat haar handelswijze niet geoorloofd was’ en ‘heeft welbewust de grenzen van de vergunning opgezocht en overschreden, hetgeen voor haar rekening en risico komt.’

  Iedereen wist dat, maar de ID&T partydrugs zijn bij SLAM nog steeds niet helemaal uit het systeem.

  Overigens had ID&T op een gegeven moment een geweldig format toen ze overdag vooral dancemixen van hits (DUS WEL UITGEBRACHT) draaiden en ‘s avonds een meer gespecialiseerd format. Als ze nu ‘s avonds alleen maar hits gaan uitzenden, en overdag zich netjes aan het format houden, moet er toch nog een net station uit kunnen komen. Dance populairder dan je denkt.

    /   Reply  / 
 3. Ronald

  Radio 538 heeft gelijk in deze, het is oneigenlijke concurrentie, maar dat persbericht nasturen is flauw. Fijn trouwens dat er nog sites (en weblogs) zijn die zorgvuldig schrijven! Kun je van vakblad Adformatie in deze idd niet zeggen.

    /   Reply  / 
 4. thmas

  het slaat echt nergens op:p
  538 is …
  3fm = cool
  100%nl sucks

    /   Reply  / 
 5. ruud

  Als je (Slam) nu eens aantrekkelijke niet top 40 nummers draait, wat melodieuzer dan de crap die het grootse deel vd t40 vormt, zou je best eens een grote beluistering kunnen krijgen, misschien wel meer dan met hits.

  ruud

    /   Reply  / 
 6. Erwin

  Waarom maken ze van Slam FM geen alternative pop/rock station als een tegenhanger van Kink FM en 3 FM met uitsluitend nieuwe alternatieve muziek. Sla je twee vliegen in 1 klap, je kan zowel de concurentie met 3 FM en Kink FM zonder FM frequentie aangaan.
  Op de manier zoals het nu draait gaat het nooit werken. Het mag niet in de eerste plaats, het is niets toevoegend en het zal nooit gaan werken…

    /   Reply  / 
 7. alek vidakovic

  slam fm radio 538 dj,s gaan samenwerken
  meer dan met nederlandse hits
  voorbeld 3fm ook samen me doet alle hits chartslist
  makken een muziek draaien
  ik ga geld geven voor slam fm 538 3fm dj,s
  10.00 euro 9.99 euro de petalen
  veel
  succes
  grootjes
  xxx
  alek vidakovic
  komt uit
  emmen
  flyers in winkels uitdelen
  kaarten aan duren in nederlanse disco
  party time

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>