RTL verovert mogelijk 15% radiomarktaandeel

'TIEN GEEFT 'T OP' en 'Ook tweede tv- avontuur is een drama', kopt De Telegraaf deze zondag op de voorpagina, onder meer refererend aan de teloorgang van Sport 7 in 1996. Dan schrijven de Volkskrant en Trouw toch wat genuanceerder over de activiteiten van John de Mol, wiens tv-zender Tien toch al regelmatig NET 5, Veronica en RTL 7 voorbij gaat. In verhalen over de op handen zijnde RTL- deal mis ik overigens steeds de radio.

Het is nog onduidelijk of De Mol alleen gaat sámenwerken met RTL, of dat RTL (delen van) Talpa overneemt en of dit alleen televisie of ook andere activiteiten betreft, zoals radio. Talpa kan in Nederland als radiobruidsschat 538 inbrengen. Dat lijkt mij qua doelgroep een ideale zender voor het promoten van vooral RTL 5 en 7, plus de eventuele nieuwe tv-zender RTL 8 (of RTL 10) die in plaats van Tien kan komen.

Cross-promotie

De RTL 4-doelgroep past weer goed bij Radio 10 Gold, dat dan wel programmatisch versterkt mag worden. Qua cross-promotie is ook daar van alles mogelijk. Ook de stations van Radio Digitaal kunnen voor RTL interessant zijn en bijvoorbeeld deel gaan uitmaken van de portal RTL.nl. Eén van de speerpunten van RTL is immers actief worden in nieuwe media.

RTL Nederland zou bij een overname van Talpa-radiozenders in één keer een aandeel van vijftien procent op de Nederlandse radiomarkt veroveren (op basis van de laatste meting, Juize.fm en Radio Digitaal niet meegerekend). Dat is véél meer dan RTL FM en Yorin FM (en al hun voorgangers) ooit hebben behaald. De vraag is alleen: wil RTL een nieuw radioavontuur aangaan?

Zie ook:
Radiostations RTL draaiden 6 miljoen euro verlies
Radio past niet meer in prioriteiten van RTL
Minder verlies voor radiotak RTL

Lees ook:Radio 538 speelt in op EK Voetbal onder 21 jaar
Lees ook:Talpa verkoopt aandelen RTL in ruil voor Radio 538, Radio 10 Gold en SLAM!FM
Lees ook:Geruchten sterker: ‘Radio 538 naar RTL Nederland’
Lees ook:Buitenlandse radio’s Talpa interessant voor RTL
Lees ook:Talpa: branded webradio en nieuwe distributie

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “RTL verovert mogelijk 15% radiomarktaandeel

 1. Erik-Jan

  Telegraaf heeft banden met SBS/Sky… dan weet je genoeg. Hoezo journalistiek onafhankelijk. Er zijn weinig kranten zo tendentieus als De Telegraaf himself.

    /   Reply  / 
 2. Erwin

  Ik weet niet of de radio stations van Talpa wel mee zullen verhuizen mocht de deal er komen. Die stations doen het niet eens zo slecht en in radio digitaal zit genoeg toekomst voor wat betreft satelliet en mobiele distributie.

    /   Reply  / 
 3. ruud

  De radioplannen van Talpa worden muv 538 gehinderd door het ontbreken van een FM frequentie.
  R10 kan wel mooi aansluiten bij RTL4, maar zonder FM kan je daar niets mee. AM werkt niet voor deze doelgroep.

  ruud

    /   Reply  / 
 4. jb

  Talpa Radio is inderdaad part of the deal, naar wat mij is verteld. Mogelijk maandag al een persconferentie.

    /   Reply  / 
 5. FM

  Waarom zou De Mol een winstgevend radiostation van de hand doen? En RTL heeft toch niks met radio? Ze hebben er ook geen verstand van, trouwens en altijd verkeerde mensen gehad die er aan de top stonden, zoals Robert Jensen en zijn legertje ja-knikkers. Eén ervan zit nu weer bij Caz..

    /   Reply  / 
 6. Jasper

  Valt het niemand op dat een van de onderdelen van de deal zou zijn dat RTL-7 een sportzender zou worden. Sport-7 RTL-7? Tweede zender ook een drama? Tweede keer raak!

    /   Reply  / 
 7. Reaguurder

  Hete hits hier op RTL538

    /   Reply  / 
 8. ruud

  RTL 7 een sportzender?

  Maar dan niet in Amsterdam waar de APR een Arabische muziek zender er voor in de plaats wil.
  Een slechte zender ook, heb de presentatie ervan gezien waar de Marokkannen niet op zitten te wachten omdat het in (een) Arabisch is wat zij niet verstaan.

  Hieruit blijkt zonneklaar het misselijk makend politiek correct allochtonen knuffelend beleid van de APR. BRRRRRR.

  Wordt RTL 7 wel; sportzender moet je zien hoe snel die weer terug is in de PvdA stad aan het Ij.
  ruud

    /   Reply  / 
 9. Jasperge

  waarom de nieuwe zender RTL 8 of 10 noemen? Willen ze nog een suffe femiliezender? Gewoon sport van Talpa naar RTL7 verplaatsen en TV538 opstarten als jongerenzender. Flink adverteren op radio538, geheid een hit.

    /   Reply  / 
 10. Pingback: Buitenlandse radio’s Talpa interessant voor RTL | Radioactive

 11. Barton

  sportzender moet je zien hoe snel die weer terug is in de PvdA stad aan het Ij.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>