NVJ: regionale omroepen moeten niet zeuren

Regionale omroepen spelen nauwelijks een rol in het debat over de toekomst van het publieke bestel, concludeert L1-hoofdredacteur Leo Hauben op de site Publiek Centraal. Volgens hem is dat onterecht, omdat regionale omroepen "dichter bij luisteraars" zouden staan en efficiënter zouden werken door het ontbreken van "overbodige overheadkosten en aan eindeloze bestuurlijke ruzies", zoals in Hilversum. Op zich heeft hij daar natuurlijk wel gelijk in.

Secretaris Marc Visch van de Nederlandse Vereniging van Journalisten schreef gisteren een reactie op het maandag gepubliceerde betoog van Hauben. Hij vindt het "steeds ongeloofwaardiger" dat regionale omroepen zich voordoen als de underdog. "De Calimero-dop past ze niet meer", zegt Visch, doelend op het inderdaad grote personeelsbestand van regionale omroepen als L1.

"Het is niet de regio geweest die de tegenstelling in het leven heeft geroepen, maar ze hebben er ook niets aan gedaan om de kloof te dichten. Want het komt ze wel goed uit. Door je ergens tegen af te zetten, kun je jezelf veel beter profileren." Toch lijkt Visch het voor een deel eens met Leo Hauben: "Het zou goed zijn voor de Publieke Omroep als in het nieuwe kabinet een bewindspersoon komt die de omroep als geheel benadert".

Coûte que coûte

De NVJ-secretaris zegt verder iets opmerkelijks: "Het is toch vreemd dat de regionale omroepen zelf hebben bedacht dat hun verslaggevers een lagere beloning moeten krijgen ten opzichte van hun collega’s in Hilversum. Triester is het dat ze dat coûte que coûte in stand willen houden tijdens de onderhandelingen over een nieuwe CAO." Voor zover ik wist wordt personeel van regionale omroepen volgens de Omroep-CAO uitbetaald, volgens Visch dus kennelijk niet (altijd).

Hij hekelt ook de gecombineerde functie van directeur-hoofdredacteur bij enkele regionale omroepen, omdat "dezelfde functionaris die verantwoordelijk is voor het afsluiten van sponsordeals, barterovereenkomsten en wat dies meer zij, ook de journalistieke onafhankelijkheid in de gaten moet houden." Je kunt je inderdaad afvragen of dat goed is, al neem ik aan dat omroepen een redactiestatuut hebben waarin onafhankelijke berichtgeving is vastgelegd.
________________________________________________________________

Lees ook:Gezamenlijke regionale omroepen blijven marktleider
Lees ook:Regionale omroepen komen met iPhone- en Android-apps
Lees ook:10% Minder subsidie voor Omroep Gelderland?
Lees ook:Pleidooi voor regionale omroep
Lees ook:Regionale omroepen in actie voor Voedselbank

1 Reacties // Reageer

One thought on “NVJ: regionale omroepen moeten niet zeuren

  1. Erik van M

    L1-hoofdredacteur Hauben moet eens pas op de plaats maken.
    Een omroep die het met enige regelmaat presteert haar regionale nieuws-bulletin met Duits (!) of Belgisch (!) nieuws te openen is het niet waard mee te mogen denken over de toekomst van ons publieke bestel.
    Bovendien gooien ze bij L1 zoveel geld over de balk (veeeeeel te groot en mooi pand) dat ze van mij in de toekomst eens flink gekort mogen worden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>