Willem van Kooten komt met boek en radio ‘Joost FM’

Media entrepreneur Willem van Kooten schrijft een boek over zijn loopbaan. "De avonturen van Joost", zoals hij het omschrijft in Broadcast Magazine, waarvoor ik met hem sprak. DJ Joost den Draaijer groeide met zijn muziekuitgeverij Red Bullet als aanjager uit tot een succesvol zakenman, maar grote radioprojecten begint hij na Cable One, Holland FM, BNR Nieuwsradio en de (verkochte) Arrow-stations niet meer.

Hij heeft genoeg van alle tegenwerking die hij naar eigen zeggen ondervond van het conservatieve establishment. Verantwoordelijk voor het verbieden van Cable One in 1989 is de "CDA-mediamaffia" van oud-premier Ruud Lubbers, zegt hij. "Die had vriendjes bij VNU. Zij en andere uitgevers hielden ons tegen, onder meer omdat ze de zeer winstgevende omroepbladen maakten."

Belangen

Het stelsel van publieke omroepbladen speelde volgens Van Kooten een grote rol bij de bescherming van de bestaande belangen. Maar TV 10 van Joop van den Ende (tegelijk met Cable One verboden) zou de hoofdreden zijn geweest: "Ze waren niet bang voor radio. Cable One bestond al anderhalf jaar."

Door deze en andere ervaringen met de politiek is hij enigszins gedesillusioneerd. "Dit land heb ik opgegeven. Het is zwaar in verval en wordt slecht geregeerd." Radiostations wil hij niet meer starten, behalve Joost FM, een internetstation waarop hij zijn oude radioprogramma's wil herhalen.

Talent

"Evers vind ik een groot vakman", zegt hij over de radiogeneratie van nu. "Jammer dat 'ie teveel lult, maar ik vind hem wel goed." Over Rob Stenders: "Hij heeft hersens en passie voor radio, wat ik belangrijk vind. Verder zijn het allemaal automaten, formats, directeuren… hou op. Als je verstand van radio hebt, heb je geen Amerikaanse consultant nodig."

Bron: Broadcast Magazine
________________________________________________________________

Lees ook:Mogelijk Hilversumse Joost den Draaijer-rotonde
Lees ook:Levensverhaal Willem van Kooten in Hoge Bomen
Lees ook:[Audio] Fragmenten van Cable One en Radio 10
Lees ook:BBC-presentator Stuart Cable overleden
Lees ook:Mediabeleid in portefeuille minister Ronald Plasterk

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Willem van Kooten komt met boek en radio ‘Joost FM’

 1. Erwin

  “Als je verstand van radio hebt, heb je geen Amerikaanse consultant nodig.”
  Een mooie quote…helemaal mee eens!

    /   Reply  / 
 2. mr dj

  ALS je verstand van radio hebt ja…;-)

    /   Reply  / 
 3. Gerard

  Tegenwerking door de politiek klopt; heb ik meer dan een keer ondervonden o.a. bij het opzetten van lokale radio. Internet radiostation Joost.FM is wat mij betreft van harte welkom en als het om vakwerk programma’s (dat kan bij Dhr. Joost bijna niet anders) zoals vroeger gaat -’vanaf de Noordzee’- dan zullen naar mijn mening veel mensen (leeftijdsgroep 45 en ouder) daar graag op afstemmen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>