Radio 10-dj Peter Holland wil graag weer interviewen

Peter Holland wil graag weer een programma met (ruimte voor) interviews maken, zei hij donderdag in Insite op V-Radio. Tijdens de Top 4000 interviewde hij Bekende Nederlanders en dat beviel wederzijds goed. "Ik ben niet aan het weggaan bij Radio 10 Gold. Maar tijdens die gesprekken gebeurde er iets met me", vertelt de dj. Het verbaasde hem "dat het allemaal zo goed ging en er zoveel uit kwam. Toen dacht ik, deze vorm van radio mis ik wel heel erg."

Holland maakte bij de VARA jarenlang Dubbellisjes, een jongerenprogramma "waarin de kinderziel werd blootgelegd". Voor de interviews tijdens de Top 4000 las hij zich vooraf goed in, maar "bij alle gesprekken kon ik 60 procent van wat ik had voorbereid weggooien", vertelt hij. Het was zowel voor hem als de gasten een mooie ervaring. "Op de één of andere manier had iedereen het zo ontzettend naar zijn zin bij me. Ik mocht iedereen omarmen." Zijn hoop is dat bij Radio 10 Gold ruimte is voor een programma met dit soort langere gesprekken.

Groupie

Leuk was het verhaal hoe Peter Holland (geboren Klaas van Onselen) bij Radio Noordzee aan de slag kwam. "Ik kwam als groupie bij Veronica in de studio om te kijken en mocht van Jan van Veen een proefprogramma maken." Het bleef echter nog bij kijken en op een gegeven moment mocht hij niet meer langskomen bij Veronica. Holland richtte zich weer op zijn opleiding aan de hotelvakschool en moest zijn radiodroom opzij zetten.

Tot begin 1971 de vrouw van de kruidenier op haar klompen bij de familie Van Onselen aanbelde. Of Klaas wilde komen, er was telefoon hem. In de hele straat waren namelijk maar twee aansluitingen. "Ik wist het", zegt de dj nu. "Ik wist gewoon dat dat hét telefoontje was." Jan van Veen was met Willem van Kooten bij Veronica weggegaan en gaan werken bij Radio Noordzee. Ze wilden meer Nederlandstalige programma's brengen en zochten mensen.

Heerser

In 1973, één jaar voordat de zeezenders ophielden, had Holland het schip al weer verlaten om bij de publieke omroep te gaan werken. VARA-dj Felix Meurders had een uitzending van hem gehoord die hem kennelijk was bijgebleven. "En de rest is geschiedenis". Eén van de programma's die hij presenteerde was Holland Wordt Wakker. "Als je een ochtendprogramma presenteert, dan ben je de heerser over opstaand Nederland", vertelt de dj. "Ik deed daar alles wat creatief in mij opkwam."

Weinig mensen zullen weten dat Peter Holland zo'n brede smaak heeft. Van Born Slippy van Underworld – "Een liedje raakt je, of een liedje raakt je niet, en dit sláát me neer" – via Love In An Elevator van Aerosmith tot People Are Strange van The Doors. "Jim Morrisson vond ik echt een geniale poëet en een prachtige kaars die heel snel opbrandde aan twee kanten. Deze man heeft teksten geschreven vanuit zijn hart van hoe hij tegenover een onmogelijke wereld aankeek."

Zintuiglijk

Holland herkent ook zichzelf in de plaat. "Er wordt ook raar tegen mij aangekeken, omdat ik raar tegen mensen aankijk. In letterlijke zin, doordat ik mensen zie, maar geen gezichten herken." Oorzaak hiervan is een oogziekte die zijn gezichtsvermogen beperkt tot een paar flarden. Hij kan nauwelijks oogcontact hebben met anderen. Hierdoor leeft hij in een eigen wereld, maar ziet dat niet alleen als nadeel. "Het is heel zintuiglijk en intuitief."

Bron: V-Radio

Zie ook:
Tweede jubileum voor Peter Holland in een jaar tijd
Peter Holland 35 jaar in het vak
Peter Holland  ( Wikipedia )
________________________________________________________________

Lees ook:Robert Jensen brengt seksrubriek Kim Holland terug
Lees ook:Peter van den Hurk nieuwe dj bij Radio Veronica
Lees ook:Peter Heerschop blijft op 538 met Lieve Marianne
Lees ook:Joran de Song deel 2, daar is ie dan!
Lees ook:Joran deel 2: welke dj is de eerste?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Radio 10-dj Peter Holland wil graag weer interviewen

  1. FL

    Peter Holland is dé nog zittende dj bij Radio 10 Gold, laten we hopen dat hij niet ook nog weggaat. Aan de andere kant geloof ik niet dat praatradio onderdeel van het 10-format kan zijn als het aan Peter Rijsenbrij ligt. En die maakt de dienst uit.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>