Talpa Radio ‘goes Europe’ met satellietradio

Talpa Radio (onderdeel van Talpa Media Holding) gaat samenwerken met het Spaanse Ondas Media bij het realiseren van media- en datadiensten via de satelliet. De langzaam maar zekere groei van deze distributievorm in de VS is Europese ondernemers niet ontgaan. Talpa Radio en Ondas gaan samen content produceren en verkopen aan de Europese klanten van het Spaanse mediabedrijf. Blijkbaar is Radio Digitaal niet voor niets opgezet.

De overeenkomst houdt volgens de website BroadcastBuyer ook in dat Ondas gebruik kan maken van het "terrestrial L-band netwerk" van Talpa in Nederland – een indicatie dat Talpa Radio bezig is met T-DAB (terrestrial) en mogelijk S-DAB (satellite). De frequenties bevinden zich op deze L-band. "Talpa Radio wil zijn kwaliteitscontent verder verspreiden dan nu", zegt directeur Jan-Willem Brüggenwirth. "Satellietradio is een mogelijke kans om dit te bereiken."

Radio Digitaal

Ondas Media is volgens hem de juiste partner om de content van Talpa Radio in Europa te verspreiden. In 2009 moet de distributie van Talpa Radio-programma's via de satelliet een feit zijn. Het ligt voor de hand dat daar ook de themakanalen van Radio Digitaal bij horen. Talpa Radio is het tweede bedrijf in korte tijd dat met Ondas in zee gaat. Het mediaconsortium Club DAB Italia ging onlangs een soortgelijke overeenkomst aan met Ondas.

Het Spaanse mediabedrijf wil straks in heel Europa een groot aanbod aan radio-, muziek,- video- en datadiensten bieden. Onderscheidend is dat het bedrijf via de consumenten alleen via de satelliet wil bereiken. Zowel in de auto, als in huizen en kantoren en via vaste toestellen, maar ook portable radio's en andere mobiele apparaten. De toekomst van radiodistributie, of wordt het toch mobiel internet?

Zie ook:
Ondas Media signs content agreement with Talpa Radio BV  (Broadcast Buyer)
Talpa Radio en Ondas Media in satellietradio  (Satellite Magazine)
Satellietradio: concurrent voor (digitale) etherradio?
________________________________________________________________

Lees ook:Satellietradio: concurrent voor (digitale) etherradio?
Lees ook:Geruchten sterker: ‘Radio 538 naar RTL Nederland’
Lees ook:Speciaal radiokanaal voor de muziek van Bruce Springsteen
Lees ook:Talpa Radio investeert in glasvezelring Hilversum
Lees ook:Talpa: branded webradio en nieuwe distributie

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Talpa Radio ‘goes Europe’ met satellietradio

 1. Erwin

  Dat duurt nog eventjes maar je ziet het, mobiele satelliet radio gaat er ook komen in europa. Sirius heeft ook al plannen deze richting uit dus dat kan nog leuk worden:-).

    /   Reply  / 
 2. radioman

  Klinkt interessant allemaal, ook waar ze in Amerika mee bezig zijn bij Sirius en XM, maar ‘huge’ is het daar nog niet, hoewel het stijgende is qua abonnees.

  Wel goed dat Talpa hier instapt, ze zijn toch erg vernieuwend bezig, ook de enige commerciële partij die serieus en vernieuwend op dit terrein bezig is in Nederland (en straks daarbuiten).

  Ik werk voor de publieke omroep maar kan hier wel waardering voor opbrengen. Dat zeiken op Talpa is lang niet altijd terecht.

    /   Reply  / 
 3. David de Jong

  Thomas: heb jij je hierbij afgevraagd of Ondas Media uberhaupt een licentie hiervoor heeft? Of ze uberhaupt satellieten hiervoor in de lucht hebben hangen? Of er toevallig niet ook andere gegadigden zijn voor die satellietfrequenties? Of de L-band frequenties in Nederland zijn uitgegeven en dus helemaal niet van Talpa zijn?

  Misschien is dan het perspectief van de berichtgeving ineens heel anders….

  De door jou genoemde website heeft het Engelstalige persbericht overgenomen waar ook een Nederlandse versie van bestaat.

  Op dit moment is het een beetje een luchtbellenverhaal is mijn idee!

    /   Reply  / 
 4. Jan-Hein

  Zie ook hier, wij hebben er ook al aandacht aan besteed Thomas,
  http://www.satellitemagazine.com/?action=nieuws&id=905
  ik moet het ook nog zien hoe rap dit zal gaan lopen.

  Vragen die bij mij spelen zijn vooral hoe dit in Europees verband (technisch maar ook inhoudelijk) een succes kan worden. Het persbericht is een hele hoop mooie praatjes vond ik, vooral van de kant van Ondas (=spaans voor (radio)golven) dan! Roepen wat je nu al bereikt nl. 600 miljoen europeanen is wel heel erg overdreven (understatement). Toch is het een leuk en interessant onderwerp wat voor wat betreft Talpa zeker aandacht verdient. Eindelijk na die dooie lijken en het onstlaan van Weerman Jan Visser en de belspel-ballen op die zender van ze , eens iets positiefs.

  Wel zal Satellietradio op de mobiele manier (het bestaat natuurlijk al he…zet een schotel neer en je kan naar heel Europa luisteren!)denk ik een heel mooi alternatief voor de toekomst om technische redenen.

    /   Reply  / 
 5. Jan-Hein

  Canal Digitaal Satelliet gelooft trouwens absoluut niet in Satellietradio of abonneeradio. Classic FM is nu een proefballon zeg maar want gecodeerd in hun pakket.

  Satellietradio zoals het bestaat is leuk (ontzettend veel zenders, meestal gratis m.u.v. Radio 2-3-4, VRT Radio en Classic FM of non-stop pakketten als Technisat) maar Radio op DVB-S is slechts bijzaak; je moet eerst een schotel uitrichten, en via de satellietontvanger in de meeste gevallen op je TV Scherm kijken wat voor radiostation je krijgt. Dat zijn flinke barrières.

  Verder schijnt Ondas te denken dat je Europa even als één markt kan zien zoals Noord-Amerika. Nou…ik hoop het voor ze en voor alle luisteraars dat het wat wordt maar echt veel vertrouwen heb ik daar nog niet in.

    /   Reply  / 
 6. Thomas

  @ Jan Hein, dank, ik heb je link toegevoegd onderaan het bericht.

  @ Jan Hein en David de Jong, het is inderdaad een mooi verhaal waarvan we de resultaten nog moeten zien, maar een opvallende ontwikkeling is het wel. Talpa is geen partij die zomaar wat doet en ik denk dat satellietradio in de toekomst zeker interessant kan worden.

  Woordvoerder Thomas Notermans van Talpa heeft het bericht intussen aan mij bevestigd. Uit zijn reactie blijkt dat het project nog wel in een pril stadium is. In de nabije toekomst komt het er op neer dat Nederlandse chauffeurs in het buitenland via satelliet naar hun favoriete (Talpa-) radiozender kunnen luisteren en andersom, maar wie weet wat de toekomst brengt?

    /   Reply  / 
 7. Thomas

  Aanvulling: met ‘andersom’ bedoel ik uiteraard buitenlandse chauffeurs in Nederland.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>