‘Overheid wil FM-frequenties in 2009 nieuw verdelen’

De FM-frequenties van commerciële radiozenders worden in 2009 herverdeeld, zo heeft het ministerie van Economische Zaken informeel gemeld. Het is nog niet bekend of het daarbij gaat om een veiling (waar de commerciële radiostations op tegen zijn), een vergelijkende toets of andere verdeelmethode. De vergunningen moeten ingaan op 1 september 2011. Intussen wordt gekeken naar verschillende opties voor digitalisering van de FM-band.

Twee landelijk dekkende DAB-pakketten worden eind 2007 geveild, ondanks dat Digital Audio Broadcasting door steeds meer deskundigen als 'dead and buried' wordt afgedaan. De kavels kunnen namelijk ook voor andere technieken (zoals DRM) worden gebruikt. In april dit jaar hebben vier partijen een vergunning voor TDAB aangevraagd. Radio.nl noemt de Publieke Omroep, dB Europe, Broadcast Partners en KPN Broadcast Services als meest waarschijnlijke kandidaten.

Middengolf

Welke techniek ook gekozen wordt, het is een goede zaak dat nu eindelijk een concrete aanloop wordt begonnen richting digitalisering van de ether. Een vraag die vanuit het ministerie onbeantwoord blijft, is wanneer de AM-frequenties worden herverdeeld. Weet de politiek nog niet dat in de VS de middengolf eveneens wordt gedigitaliseerd, waardoor AM dezelfde geluidskwaliteit zou krijgen als de huidige FM, of ziet ze middengolf als onbelangrijk?

Bron: Radio.nl

Zie ook:
Duizendste High Definition radiostation in Amerika
VRT: Het radiogeluid van de toekomst is digitaal!
DAB-promotor luidt noodklok over digitale etherradio
DAB lijkt Dead And Buried, maar voorlopig beste optie
HD-revolutie ook in Nederland?
________________________________________________________________

Lees ook:DAB lijkt Dead And Buried, maar voorlopig beste optie
Lees ook:Commerciële radiostations gaan dit jaar nog digitaal
Lees ook:DAB-promotor luidt noodklok over digitale etherradio
Lees ook:Licenties FM-frequenties met zes jaar verlengd
Lees ook:Zenders Arrow uit de lucht, jingles aangepast

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “‘Overheid wil FM-frequenties in 2009 nieuw verdelen’

 1. Joost

  Ik neem aan dat in 2009 ook de AM-frequenties opnieuw verdeeld zullen gaan worden, maar eerlijk gezegd heb ik dat niet gevraagd bij de bron van het artikel. Het is in ieder geval een zeer juiste vraag en ik vermoed dat de overheid het mee gaat nemen in het onderzoek naar de digitalisatie van FM.

  Want laten we wel wezen, de AM in Nederland is gruwelijk verkloot. Arrow Classic Rock (675 AM), Radio 10 Gold (1008 AM), Radio 538 (891 AM) en Radio 5 (747 AM) doen er goede dingen mee, maar de rest (met name de heer Poeze) zorgt ervoor dat AM uitsterft.

    /   Reply  / 
 2. Joost

  Overigens bevindt het hele proces zich nog een prille fase zoals je al merkt, want er moet nog van alles onderzocht worden. Economische Zaken wil 2009 zodat de zenders zich deze keer wél goed voor kunnen bereiden. Het kan natuurlijk altijd later worden als je kijkt naar hoe lang het vorige proces heeft geduurd. Het ligt eraan wat je als beginpunt neemt maar het gaat toch zeker om tien jaar.

    /   Reply  / 
 3. David de Jong

  Ik ben even benieuwd wie de exacte bron van dit nieuws is. Normaal wordt dit soort zaken toch middels een brief aan de Tweede Kamer of in een Tweede Kamerdiscussie bekend gemaakt?

  Ik heb geen brief of persbericht vanuit de minister van EZ gezien. Bovendien lees ik geen namen van EZ-woordvoerders, Joop Wijn of andere betrokkenen. Kortom wat bedoelt Radiowereld met ‘informeel medegedeeld’? Dat is iets anders dan welingelichte kringen of betrouwbare bronnen!

  Ik neem aan dat dit nieuws correct is, maar is het ook verificeerbaar? En hoe zit dit met regeren over graven heen? Want dit is toch echt iets van een volgende regering?

    /   Reply  / 
 4. Bernhard

  2009; das sneller dan ik had gedacht, maar ik hoop dat tenminste 1 zender ‘m nu wél krijgt: 10Gold, die mensen verdienen het echt om weer terug te komen op de FM band; hopelijk dient Talpa nu wel een verstandig plan in…

    /   Reply  / 
 5. Joost

  @David: Laat ik het zo zeggen, de radiostations zijn op de hoogte. Ik denk dat je zelf wel iemand kunt bedenken wie je dan zou kunnen contacteren voor verificatie. Het klopt dat EZ officieel nog niets laat weten.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>