‘Wanbeheer en handjeklap bij commercieel Veronica’

'Hoe een vrijgevochten piraat een lege huls werd' is de kop boven een verhaal van Henk van Gelder in Broadcast Magazine. Hij schreef een recensie over het nieuwe boek van Arjan Snijders dat de historie van de roemruchte zeezender van weleer behandelt en concludeert dat er nu weinig glorie meer over is – de omroep van toen is nu 'een naam, meer niet (…) De vraag is hooguit nog hoeveel geld er precies over de balk is gesmeten: 22,5 of 40 miljoen euro'.

Het boek beschrijft de vereniging Veronica als een schip dat vaak stuurloos was, ook vanwege het impulsieve gedrag van Rob Out, die samen met Lex Harding de dienst uitmaakte.  De ledenraad werd vaak overruled en de omroepleiding zorgde goed voor zichzelf, is het beeld dat ontstaat. 'Hoewel Out en Harding zich vaak druk maakten over de aantrekkingskracht van de programma's, stond bij hen vooral het eigen gewin hoog in het vaandel', zo vat Van Gelder het samen.

Skybox

'Het duizelt de lezer van alle stichtingen en BV's die de twee samen met hun financieel genie Peter de Jager hebben opgericht', schrijft de recensent. Hij haalt ook de verhalen over de periode rond 2002 aan. Trefwoorden zijn volgens hem 'wanbeheer en handjeklap (…) Opeens was Veronica niet alleen een tv-station (Van Gelder vergeet hier wel de radio-activiteiten), maar ook eigenaar van een paar dure radiostudio's, een restaurant in Amsterdam en een skybox in de ArenA'.

In het boek van Arjan Snijders worden twee bronnen aangehaald. Volgens de ene bron is er in één jaar 40 miljoen euro doorheen gejaagd, een ander houdt het op 22,5 miljoen. De auteur noemt gouden handdrukken van 8,5 miljoen voor Paul Brinks, 7 ton voor een onbekende directeur, 450.000 euro voor Bert van der Veer, 430.000 euro voor Willem van der Meer de Walcheren en 300.000 voor voormalig perschef Hans van der Veen.

Redactioneel commentaar

Het is eigenlijk ongelooflijk dat het zover heeft kunnen komen. Naar mijn idee had Veronica nooit uit de HMG moeten stappen. Sindsdien was het één en al 'interne problemen, ruzies, traineren, clashende ego's, geldsmijterij, vriendjespolitiek, inschattingsfouten en wanbeleid', zoals Snijders het in zijn boek omschrijft. Misschien had de omroep zelfs in het publieke bestel moeten blijven. Ook de auteur concludeert dat Veronica in die tijd het best tot haar recht kwam.
________________________________________________________________

Lees ook:Website en boek over Veronica
Lees ook:Ruud Hendriks wil via rechter van 2HMedia af
Lees ook:‘Payola en Top 40-gesjoemel’ bij piraat Veronica
Lees ook:Lex Harding en Ruud Hendriks: vriendschap voorbij?
Lees ook:Nieuw boek over radio in Nederland: “Goed afgestemd, 100 jaar radio”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>