Toering: Nederlandstalig station op de kabel is optie

"Mijn opdracht is dat Radio 2 de grootste zender moet zijn binnen het publieke domein. Dan moet je ontzettend oppassen dat je er geen muziek in doet waar heel veel mensen níet vrolijk van worden". Dat is volgens Radio 2-zendercoördinator Kees Toering de reden dat zijn station geen volkse muziek als die van Frans Bauer draait. Hij zei dat zaterdag na een vraag van onze redactie tijdens een bijeenkomst van kabel-programmaraden in Amersfoort.


Maar is het niet een taak van de Publieke Omroep om die muziek te laten horen? De commerciële stations laten het liggen, terwijl er een groot publiek voor is als je kijkt naar de albumlijsten.

"Natuurlijk zijn artiesten als Frans Bauer populair bij een fanatieke, redelijk grote groep mensen. Commerciële stations zijn al de mist ingegaan doordat ze alleen dat soort muziek draaiden, dus zou je zeggen: dat zou bij de publieken moeten. Maar het grootste muziekonderzoek dat bestaat in Nederland is eigenlijk de Top 2000, waar vorig jaar een miljoen stemmen op kwamen. Maar op Frans Bauer hebben maar zesduizend mensen gestemd."

Maar je zou ook andersom kunnen redeneren. Radio 2 drááit die muziek ook nauwelijks, dus liefhebbers van volksmuziek luisteren nauwelijks naar die zender. Misschien dat daardoor het aantal stemmen vrij laag is?

"De Top 2000 is uitgegroeid tot een buiten de grenzen van Radio 2 bewegend programma, dus wij verwachten dat populaire artiesten buiten het Radio 2-domein langzaam aan een plaats gaan krijgen in de Top 2000. Dat is prima. Maar toch: het aantal stemmers op dat soort platen is relatief beperkt. Alleen is het een groep die heel erg fanatiek is en sterk van zich laat horen.

Op Radio 2 en Radio 5 wordt de meeste Nederlandstalige muziek gedraaid. Niet veel muziek als Frans Bauer, dat geef ik toe. Maar wel heel veel Blof, Borsato, Acda & De Munnik, Veldhuis & Kemper en ga zo maar door. En cabaret. Ik denk dat het een taak is van de Publieke Omroep om dat te doen, zeker als het op andere plekken niet of nauwelijks gebeurt."

Op Radio 2 horen we dus weinig volkse muziek. Waar zou het wél kunnen?

"We hebben nu gekozen om Radio 5 in te richten voor een ouder publiek. Als we in een volgende stap de ruimte krijgen voor een distributiemogelijkheid via de kabel, dan denk ik dat een Nederlandstalig station – niet alleen met smartlappen – tot de mogelijkheden kan behoren. Het klinkt misschien raar uit de mond van iemand die op Radio 2 de smartlappen heeft weggeduwd, maar ik heb me de afgelopen jaren sterk gemaakt om dat op de één of andere manier wél weer in het pakket te stoppen. Dat is voor een deel nu aan de hand bij het nieuwe Radio 5, maar het kan nog een stap verder gaan."

Zie ook:
Concertzender nieuwe stijl heet binnenkort Radio 6
Cerfontaine: "Sky Radio wil RTL FM graag hebben"
________________________________________________________________

Lees ook:‘Frans Bauer geboycot door Nederlandse radiozenders’
Lees ook:Stemmen op de ultieme Frans Bauer Top 25
Lees ook:‘Heb Je Even Voor Mij’ populairste Frans Bauer plaat
Lees ook:Hollandse Week op Omroep Brabant
Lees ook:Huwelijk Frans Bauer te volgen via Omroep Brabant

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Toering: Nederlandstalig station op de kabel is optie

 1. David de Jong

  Sja…de publieke landelijke omroep is via de TROS op televisie al actief met TROS Sterren.nl wat concurreert met TV Oranje.

  Op de radio heb je weliswaar landelijk niet zoiets dergelijks, maar RadioNL en Gelders Geluid alsmede Bingo FM (publiek lokaal, Utrecht) zijn toch wel voorbeelden dat er al initiatieven bestaan.

  Ben benieuwd welke andere ‘opties’ Toering nog meer heeft aan radiostations…Via DAB (waarmee ze misschien max. 500 luisteraars bedienen) hebben ze NOS 24Nieuws en RadioTop2000….Op internet is de TROS zelf ook al actief met maar liefst TWEE TROS Sterren.nl radiostations….ik tel trouwens al meer dan 30 radiostations die van de publieken op internet actief zijn. Kortom je hele kabelradio kan er zo mee vol zitten……..

    /   Reply  / 
 2. Jasper

  Ja, maar aan 500 verschillende kanalen die niet eens door de samensteller meer beluisterd worden heb je ook niks.

  Dat gebrek aan zogenaamde populariteit van de ‘volkse’ muziek is een self-fullfilling profecy.

  Waarom was de Veronica woensdag op Radio 2 zo populair? Niet alleen omdat de EO en VPRO op 3 zaten, maar ook omdat je iedere woensdagmiddag ‘Nederland muziekland’ had, waarin ruim baan was voor BZN, Koos Alberts, Peter Koelewijn, Vader Abraham, Marco Borsato, JanTJE Smit, Gerard Joling, Gorden en iedereen die maar wilde langskomen.

  Als iedere keer als Veronica op zomertour ging kwamen er duizenden mensen op die optredens af. Zowel op radio als tv waren Nederland muziekland, en Op Volle Toeren ontzettend populaire programma’s.

  Het is absolute bullshit dat die muziek niet populair is, en het is ridicuul om te beweren dat er een fundamenteel verschil is tussen de populariteit van Marco Borsato en die van Frans Bauer en Jan Smit.

  Ik daag iedereen uit om dat verschil duidlijk te maken.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>