Advies: RTL FM en BBC Radio 1 van kabel Amsterdam

De Algemene Programma Raad wil het Franstalige FiP en de Concertzender Classic toevoegen aan de Amsterdamse kabel, ten koste van RTL FM en BBC Radio 1. "In RTL FM ziet de APR niet langer een toegevoegde waarde", schrijft het adviesorgaan in het persbericht. Dat is een tegenvaller voor de partij die RTL FM wil overnemen. Overigens moet ook de Britse popzender BBC Radio 1 mogelijk van de Amsterdamse kabel.

Dat RTL FM er af gaat, is begrijpelijk. Maar de beslissing dat de BBC-popzender moet wijken, is verrassend. Die voegt naar mijn idee juist wél wat toe. Amsterdam heeft door de komst van FiP straks twee Franstalige stations op de kabel. France Culture is er namelijk al te beluisteren. Consumenten kunnen nog hun mening geven over dit advies over 2007-2008. De Algemene Programma Raad adviseert voor de regio Groot-Amsterdam.

Bron: Persbericht APR

Zie ook:
Nieuwe partij zet radiostation RTL FM voort
________________________________________________________________

Lees ook:Kabelraad Hilversum: RTL FM eraf, 100%NL erbij
Lees ook:APR wint procedure over looptijd radioadviezen
Lees ook:Nieuw KX-station KX Culture schreeuwt mee om cultuur
Lees ook:Programmaraad: Wild FM op kabel deel regio A’dam
Lees ook:Radio 1 trekt 2,1 miljoen luisteraars tijdens Tour de France

24 Reacties // Reageer

24 thoughts on “Advies: RTL FM en BBC Radio 1 van kabel Amsterdam

 1. Joost

  Ik snap sowieso niet wat we met al die Franse zenders op de kabel moeten. Het is toch absurd dat Nederlandse zenders uit het pakket moeten terwijl bijvoorbeeld VivaCité mag blijven zitten? Ik weet niet of Amsterdam ook VivaCité heeft, maar dus wel wat andere Franstalige dingen. Daar luistert toch niemand naar?

    /   Reply  / 
 2. David de Jong

  FIP is weliswaar Franstalig, maar vooral een heel specifiek muziekstation. Luister eens via http://www.radiofrance.fr/chaines/fip/accueil/

  France Culture is specifiek cultuur. Buiten Amsterdam adviseert de APR overigens om BBC Radio 1 wel te blijven doorgeven.

    /   Reply  / 
 3. David de Jong

  Joost: anti-Franse houding? RTBF VivaCité zit in Amsterdam NIET op de kabel (nooit geweest ooit). Misschien ontgaat het je, maar we grenzen aan Franstalige gebieden en Nederland heeft een geschiedenis met Frankrijk. Concertzender Classic die de APR graag op de kabel wenst is een NEDERLANDSE zender!

  Op televisievlak valt het trouwens vies tegen: meestal alleen TV5Monde, en als je mazzel hebt is het tweede geluidsspoort van ARTE Frans. Alleen digitaal heb je meer Franstalige zenders. Snap je punt maw niet echt anders dan dat je bevooroordeelt bent over de Franse taal of deze niet/weinig machtig bent en je er weinig interesse toe hebt.

    /   Reply  / 
 4. ruud

  Niet slim dat verstoppertje spelen van die zgn nieuwe partij die RTL-FM kabeldistributie wil overnemen.
  Ook niet van de verkopende partij (RTL? Sky?). Hoe langer je wacht hoe minder het net waard wordt, zonder Amsterdam heeft het al de helft verloren.
  Meestal volgen andere Pr.

  Als die onbekende nieuwe partij zich bekend had gemaakt en iets toevoegt had ze zeker plaatsing in Amsterdam kunnen behouden.

  De keuze van de APR is wel erg voor oud en hoogopgeleid, een Franse zender en een Klassieke zender voor jong (BBC R1).

  ruud

    /   Reply  / 
 5. Thomas

  @David, ze hebben inderdaad een nieuw logo op de website. Ik heb het hier dan ook aangepast.

    /   Reply  / 
 6. Thomas

  @Ruud, de Amsterdamse ontwikkeling (al is het alleen een advies) is inderdaad een flink verlies voor (de opvolger van) het huidige RTL FM. Maar misschien zijn daar ook geen verdere plannen voor en zal het station een stille dood sterven op het moment dat Sky Radio het niet meer nodig heeft als ‘reclamekanaal’. Ik vind het zelf jammer dat ze er niet méér mee doen, want met een leuk format en goede promotie moet je toch wel twee à drie procent kunnen halen? En ben je op de lange termijn misschien zelfs rendabel.

    /   Reply  / 
 7. David de Jong

  Wellicht voer voor discussie maar dit is de officiele redenatie van de APR om FIP toe te voegen:

  “Deze zender maakt deel uit van Radio France, de Franse publieke omroep. Het
  format kan het best worden omschreven als “easy-listening”. De programmering bestaat voor 92% uit muziek en varieert van klassiek, jazz en pop tot Franstalige chansons. Inmiddels is FiP in een aantal gebieden in Nederland te beluisteren. De APR staat positief tegenover FiP. Het format wordt als een toegevoegde waarde gezien op het reeds bestaande aanbod. Om die reden wil de APR een plaats inruimen voor FiP. Opname van FiP komt niet in de plaats voor de Franstalige zender France Culture. Laatstgenoemde aanbieder heeft een geheel ander format
  (veel informatie/gesproken woord) en beide Franstalige zenders vullen elkaar goed
  aan.” (BRON CONCEPTADVIES APR)

  De officiele reden van de APR om RTL FM uit hun advies te halen:
  “Na het verlies van de etherfrequentie worden de activiteiten inmiddels gefaciliteerd door de Sky Radio Groep. Gevolg hiervan is dat het format van RTL fm ingrijpend is gewijzigd. Dat leidt ertoe dat er nu nauwelijks meer een onderscheid tussen Sky Radio en RTL fm te bespeuren is. Doorgifte van twee bijna identieke zenders draagt naar de mening van de APR niet bij aan de pluriformiteit van het pakket. Om die reden ziet de APR geen aanleiding om RTL fm te handhaven. “(BRON CONCEPTADVIES APR)

  Sja en of de keuze van APR Amsterdam nu zo specifiek voor hogeropgeleid en oud is? FunX, JuizeFM, Kink FM, Caz!, City FM, Happy Radio, Q-Music, Radio 538, Slam! FM, Radio Veronica, Radio 10 Gold en Sky Radio maken OOK deel uit van het advies van de APR. Of mogen wat Ruud betreft ALLEEN jonge zenders en zenders voor een simpeler publiek deel uitmaken van een APR-advies?

    /   Reply  / 
 8. Joost

  @David: Ik noemde VivaCité als voorbeeld, heb de zender hier wel op de kabel. Het is niet dat ik per se anti-Frans ben, maar hoeveel luisteraars hebben die zenders nou? Bijzonder weinig lijkt me. Waarom zou je dan in de Nederlandse zenders gaan snijden? Uiteraard weet ik dat de Concertzender Classic gewoon Nederlands is, daar richtte mijn verhaal zich dan ook niet op. Overigens, als we alle zenders van landen waar we ooit wat mee hebben gehad erop knallen, laat dan ook de Surinaamse, Antilliaanse of Indonesische stations maar komen. Oh ja, voordat ik daar weer een opmerking over krijg, ik weet ook dat Nederland aan het Franstalige Wallonië grenst.

    /   Reply  / 
 9. Pieter

  Interessante discussie!

  De APR schrijft:
  “Gevolg hiervan is dat het format van RTL fm ingrijpend is gewijzigd. Dat leidt ertoe dat er nu nauwelijks meer een onderscheid tussen Sky Radio en RTL fm te bespeuren is.”

  Dat hebben ze goed gezien ;-) .

  “Doorgifte van twee bijna identieke zenders draagt naar de mening van de APR niet bij aan de pluriformiteit van het pakket. Om die reden ziet de APR geen aanleiding om RTL fm te handhaven.”

  Goede beslissing. Waarom inderdaad alleen een reclamekanaal voor dat Sky in de lucht houden als je dr iets beters neer kunt zetten?

    /   Reply  / 
 10. David de Jong

  Joost: het wordt niet gemeten, dus we weten het niet. Dat geldt overigens voor circa de helft van alle in Amsterdam doorgegven radiostations.

  Surinaamse, Antilliaanse/Arubaanse en Indonesische uitzendingen zijn in de vorm van de VIJF SALTO radiostations en Ujala Radio ook in Amsterdam te vinden in het kabelpakket! :-)

  Snap je punt overigens verder wel, maar als je het Amsterdamse pakket bekijkt met 39 radiostations dan is daar plek voor vele stromingen. Heb je hun rapport met de uiteenzetting verder gelezen hoe ze te werk gaan?

  Met de Franse taal en cultuur HADDEN we niet iets, maar daar hebben we nog steeds iets mee, dat is wat ik probeer duidelijk te maken. Als je de redenering van Pieter mbt RTL FM hierboven volgt, is eea heel goed te volgen….

    /   Reply  / 
 11. Joost

  @David: Ik ben het met jou en Pieter eens dat de huidige situatie bij RTL FM niet uitnodigt om het station op de kabel te laten. Logisch dat de zender niet geadviseerd is. Je hebt een punt wat betreft Salto, die was ik even vergeten. Overigens kun je sommige dingen ook enigszins beredenen en daarmee doel ik op jouw stelling dat er geen cijfers over de beluistering van de Franse zenders bekend zijn. Neem nou bijvoorbeeld de Achterhoek, want mijn reactie ging niet alleen over Amsterdam. In de Achterhoek is NDR 1 vervangen door France Inter. Dat heeft toch geen zin?

    /   Reply  / 
 12. Jasper

  Ik denk dat het wel belangrijk is dat er Franse zenders op de NL-kabel zitten. Inderdaad vanwege het argument dat we dichtbij veel Franstalige landen wonen (Belgie, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland). Als ex-student Frans kan ik me herinneren dat TV5 een erg prettige oefenbodem was.

  Ook moet niet vergeten worden dat de domante buitenlandse taal in Nederland weliswaar Engels is, maar dat zowel de EU als de VN officieel twee-talig zijn: Engels en Frans.

  Daarnaast gaat 60% van de Nederlandse buitenlandse vakanties naar Frankrijk.

  Het is dus belangrijk dat Nederlanders goed Frans kunnen leren, en dus zijn Franse zenders op de kabel onontbeerlijk.

  Aangezien een voornamelijk doel van de aanwezigheid van een Franstalig station het leren van de Franse taal is, alsmede het op de hoogte blijven van dingen die spelen in onze naburige Franstalige landen, ligt het echter WEL voor de hand NIET een saaie klassieke zender te kiezen, maar een hippe popzender.

  Je kun discussieren of het er een of twee moeten zijn, maar die discussie wordt steeds minder relevant gezien de uitbreiding van alle kabelmogelijkheden.

  Overigens kun je exact hetzelfde verhaal houden voor Duitse zenders.

    /   Reply  / 
 13. David de Jong

  Joost: elk gebied is anders. Ik ken de situatie in de Achterhoek onvoldoende. Over welke programmaraad en kabelaar hebben we het exact?

  Het is altijd handig het totale advies in ogenschouw te nemen, wellicht hebben ze alle WDR radiozenders daar al? Ik durf daar op voorhand geen oordeel over te geven.

  PS Het is maar een detail, maar NDR 1 bestaat niet, maar is opgedeeld in regiozenders: dus NDR 1 Niedersachsen, NDR 1 Welle Nord, NDR 1 Radio MV en NDR 90.3 (Hamburg).

    /   Reply  / 
 14. ruud

  Als je nou echt naar de Franse radio wil luisteren waar de Fransen zelf ook naar luisteren, dan pak je die oude radio druk op Lange Golf (in het frans Ondes Grandes, OG)

  Populairste zender was/is RTL op 234 kHz, keihard in heel Nederland.
  France Inter hoor je minstens zo goed op 162.
  Een andere zender met veel publiek is Europe 1 op 183. Deze klinkt niet zo goed wegens DLF op 177 (te dichtbij kanaal 180 kHz is gesplitst in 177 en 183, maar 6 kHz gescheiden) en asymmetrische zijbanden.
  Op bepaalde momenten vd dag kun je ook RMC (Monte Carlo) op 216 ontvangen

  Op de MG (Publique Ondes, PO) de Franstalige La une op 621 (Wavre, Belgie) en France Blue op 864 (C-Quam stereo). In de avonduren nog meer zenders.

  En dan is er nog de KG waar je ondermeer het grappige Canadese Frans kan horen bij RCI.

  Overigens wisten we al dat het Koninkrijk der Nederlanden wel degelijk aan Frankrijk grenst.
  Sint Maarten is half Frans (noord) en half Nederlands, hoewel de voertaal daar weer Engels is.

  ruud

    /   Reply  / 
 15. David de Jong

  Ruud: alle door jou genoemde radiozenders (het is overigens niet La Une, maar RTBF La Premiere) zijn op de Astra1 satelliet te beluisteren in goede kwaliteit. RCI trouwens via CFN/RFC Europe of anders integraal op de Hotbird; RTBF La Premiere via RTBF International. En RMC is tegenwoordig een format met voornamelijk informatie (format info, talk, sport). Zenders zitten ook allen op internet!

  Wat luistercijfers betreft in Frankrijk:
  RTL is inderdaad de best beluisterde Franse zender (13+ ma-vr juli-aug, 11,2 %). France Inter (7,5 %) volgt daarna, dan NRJ (7,4 %), Europe 1 (6,7 %), France Blue (6,3 %), Nostalgie (5,8 %), RMC Info (4,5 %), Skyrock (4,5 %), Cherie FM (4,0 %), RFM (3,8 %), France Info (3,6 %), Fun Radio (3,3 %), Europe 2 (3,0 %), RTL 2 (2,8 %)

  In Franstalig Belgie (golf 8):
  1) Bel RTL (21,1 %), 2) Radio Contact (15,6 %), 3) RTBF VivaCité (13,2 %), 4) Radio Nostalgie (10,7 %), 5) NRJ Belgique (6,9 %),
  6) RTBF La Premiere (5,7 %), 7) RTBF Classic21 (4,9 %), 8) Fun Radio (4,2 %), 9) Contact Plus (1,9 %), 10) RTL France (1,3 %) 11) Ciel FM (1,3 %), 12) Europe1 (1,3 %), 13) RTBF Musiq3 (1,2 %), 14) RTBF Pure FM (1,0 %). De Vlaamse zenders in Frantsalig Belgie: VRT Radio 2 haalt in Franstalig Belgie 0,4 % marktaandeel. Donna (0,27 %), 4FM (0,2 %), VRT Radio 1(0,1 %), VRT Studio Brussel (0,1 %), Q-Music (0,04 %)

  (voor de volledigheid)
  In Vlaanderen: 1) VRT Radio 2 (32,7 %), 2) VRT Radio Donna (19,7 %), 3) Q-Music (14 %), 4) VRT Radio 1 (8,5 %), 5) VRT Studio Brussel (6,3 %) 6) 4FM (5 %) 7) VRT Klara (1,8 %), 8) Radio Contact Vlaanderen (1,6 %)etc.
  Franstalige zenders in Vlaanderen: RTBF VivaCité (0,2 %), Fun Radio (0,2 %), RTBF La Premiere (0,2 %), NRJ (0,1 %), Radio Contact F (0,1 %), Radio Nostalgie F(0,1 %) RTBF Classic 21 (0,1 %), RTBF Musiq3 (0,1 %)

    /   Reply  / 
 16. Jan-Hein

  Ik vind één Franse zender in het radio – en ook in het TV-pakket wel terecht. Behalve dat er weinig “Frans” meer is aan TV 5 Europe ook al wordt de ondertiteling van vaak Zwitserse en Belgisch-Franse en Canadese programma’s gewaardeerd. APR gaat echter met TWEE Radio-France stations wel erg ver; ze adviseren NUL WDR-zenders en die komen van dichterbij! Verder heeft Joost een punt dat je dus niet moet overdrijven met Franse zenders. Toch vind ik de vaak anti-franse houding (zijn we er bang van geworden??) jammer! Voorbeeld: Canal Digitaal vind het niet nodig France 2-3 door te prikken uit het TV Vlaanderen-boeket, sterker, ze vinden het niet eens nodig alle Free-To-Air TV-zenders uit Frankrijk in hun zaplijst te zetten! Ander voorbeeld: RTBF La Une en Musique3 zijn “zwaar bedreigd” in nota-bene Maastricht en Eijsden (en dat kabelnet/adviesgebied) grenst aan FRANSTALIG Belgie! Ander voorbeeld: France 2 verwijderd van UPC Digital, France 2 en 3 verwijderd van Essent TV Home. Hoezo minachting voor Franse media? Nou en of! De digitale revolutie op TV-gebied hoeft voor mij op die manier niet zo.

    /   Reply  / 
 17. Joost

  Ik neem aan dat er toch wel een reden is voor het schrappen voor de Franse zenders? Doet het verwijderen van de kanalen veel stof opwaaien?

    /   Reply  / 
 18. Jan-Hein

  Nee Joost, alleen bij de “Francofielen” maar ik vraag me af wat het voordeel van die geweldige (en dure) digitale kabel dan is. Op de kabel; RTBF1 (La Une) hoort in de grensstreek denk ik wel thuis, TV5 Monde Europe landelijk en op de radio lijkt mij één franstalig kanaal genoeg (m.u.v. Zuidelijke grensgebieden met België). Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat van de Nederlanders maar zéér weinigen “überhaupt” het Frans (enigszins) verstaan.

    /   Reply  / 
 19. David de Jong

  De APR schrapt in haar advies weliswaar de enige Duitse zender WDR 4, maar ruilt die in voor een andere publieke Duitse radiozender, Deutschlandfunk. Neem aan dat ze met name vanwege het specifieke karakter (schlager en volksmuziek) van WDR 4 de nodige klachten verkrijgen daarna…Deutschlandfunk is informatie, cultuur e.d.

  TV5Monde (zo heet de zender tegenwoordig of met de versie aanduiding TV5Monde Europe) is toch wel degelijk ook Frans, het overgrote deel van de programma’s komt toch echt van TF1, France2, France3, e.d…

  FIP is inderdaad van Radio France, maar FIP is toch vooral een specifiek muziekstation met meer dan 90 % van de tijd muziek!

  France 2 en France 3 doorprikken bij Canal Digitaal Satelliet is een commerciele afweging. Het is niet kosteloos, maar het kan altijd nog…
  France24 en Demain! zijn nu ook toegevoegd aan de Canal Digitaal Satelliet zaplijst dus het gat de goede kant op..

  Je suis tres curieux si vous parlez en comprennez le Francais comme vous deja announcez dans votres messages!

    /   Reply  / 
 20. Jeroen

  Sinds enkele weken FIP ontdekt op de kabel in Amersfoort. Fantastische zender met praktisch geen commerciele toevoegingen en/of top 40 hitjes.

  Easy listening is wat kort door de bocht als classificatie voor het aanbod van FIP. Wat in mijn ervaring ongelofelijk gevarieerd is door een mix aan te bieden van jazz, klassiek, fado, soul, trip hop, hip hop en zelf dance.

    /   Reply  / 
 21. Robin

  Is er een een nederlandstalige zender op de franse kabel? Pas in een Hotel geweest in Parijs, geen nederlandse zender gevonden. Ofwel waarom zouden wij dan wel een franse zender moeten hebben. Zij moeten gewoon engels leren, leren wij ook engels, klaar.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>