Wie moet de Philip Bloemendal Prijs 2006 winnen?

Hij was volgens velen dé stem van Nederland na de oorlog. Philip Bloemendal, jarenlang voice-over van het Polygoon Journaal, wordt soms nog geïmiteerd in reclamespots. Zijn uitspraak associeer ik met die van koningin Beatrix, als ze de troonrede voorleest in bijna overdreven deftig Nederlands. Maar juist daardoor was hij zo markant en herkenbaar. De Philip Bloemendal Prijs is dan ook bedoeld voor presentatoren met een verzorgd taalgebruik.

Luisterend naar de Nederlandse radio hoor ik maar weinig dj’s en presentatoren die onze taal écht goed beheersen. Het gaat tegenwoordig meer om wát je zegt, dan hoe je het zegt, zo lijkt het. Frits Spits (Neerlandicus en lid van de jury) is één van de weinigen met die basis.

Kansen

Dit jaar zijn Antoin Peeters (RTL Nieuws), Margriet Wesselink (NOS radionieuws) en Wouter Zwart (correspondent NOS Journaal) genomineerd. Persoonlijk dicht ik Margriet Wesselink goede kansen toe. Maar wie moet er volgens jou winnen? Of hadden ze nog iemand anders moeten nomineren?

Bron: Radio.nl

Link:


Philip Bloemendal Fonds

________________________________________________________________

Lees ook:Wouter Zwart van NOS wint Philip Bloemendal Prijs
Lees ook:Radionieuwslezeres Margriet Wesselink nu ook op tv
Lees ook:Genomineerden Philip Bloemendal Prijs
Lees ook:Philip Bloemendal Prijs voor Arman Avsaroglu
Lees ook:Frits Spits even presentator op Radio 4 voor Gedichtendag

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Wie moet de Philip Bloemendal Prijs 2006 winnen?

 1. Jasper

  Harmke Pijpers
  Wessel van Diepen
  Herman van Veen

  Maar ja, die lezen geen nieuws.

  Arend Langeberg dan?
  En hoe heet hij van Radio 1 ook alweer?

    /   Reply  / 
 2. Thomas

  Rob Trip? :-)

    /   Reply  / 
 3. Marcel

  Tja, Harmke, Wessel, Herman, Arend en Rob zijn nou niet bepaald jong talent. Om hen dan ook een aanmoedingsprijs te geven, lijkt me dan ook wat overdreven.

  Gezien de eerdere winnaars, allemaal vrouwen, allemaal publieke omroep, zet ik mijn geld op Margriet Wesselink. Antoin Peters lijkt bij RTL toch meer de vaste invaller op zondagavond, Wouter Zwart zegt me eerlijk gezegd heel weinig.

  Margriet dan maar. Klinkt leuk als lezer, maar is het ook verzorgd?

    /   Reply  / 
 4. Jasper

  @ Marcel: ik wist niet dat je jong talent moest zijn. Dacht dat het om opmerkelijk en correct gebruik van het Nederlands ging.

  Hamrke en Herman zijn volgens mij maar twee van de heeel weinig mensen die vrijwel perfect Nederlands spreken. Niet alleen grammaticaal, maar ook in de daadwerkelijke uitspraak.

  Wessel is/was een woordkunsternaar omdat hij vrijwel al zijn woorden op een gouden schaaltje woog, en daarom nooit een woord teveel zei. Dat is echt een instelling die meer DJ’s zouden moeten hebben. Daardoor was zijn taagebruik zeer doelttreffend en helder.

  Ineens schiet me trouwens ook Giel te binnen. Als Haarlemmer spreekt hij ook perfect accentloos Nederlands, en hij is origineel. Maar hij spreekt niet altijd even duidelijk en heeft al zat prijzen gewonnen.

    /   Reply  / 
 5. Marc

  @ Jasper: moeten het nieuwslezers zijn dan?

  En Philip was TV, dus waarom alleen radio?

  Hoe dan ook: ik nomineer Martijn Muijs van BNN 3FM (‘s nachts), bijzonder duidelijke articulatie, grote woordenschat, goeie intonatie…

    /   Reply  / 
 6. Pieter

  In ieder geval NIET Rob Trip.
  Wat heeft die een irritante manier van intervieuwen.
  Steeds maar onderbreken, alees beter weten!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>