[Interview] Gerard Ekdom: “There’s no limit bij 3FM”

Gerard Ekdom (28) heeft het naar zijn zin bij 3FM. De presentator van Arbeidsvitaminen, die door een week in het Glazen Huis nu ook een bekend gezicht is, kan zijn muziekfanatisme kwijt in de Freaknacht én treedt met Michiel Veenstra in de voetsporen van Lantinga & Swijnenberg en eerder Stenders & Van Inkel. "Het is een totaalpakket van een fantástische baan". Een baan die hij Rob Stenders "op zeer korte termijn" óók weer gunt bij een landelijk radiostation.

Thomas Giger

Vrijdag verscheen de driedubbel cd 60 Jaar Arbeidsvitaminen, die je zelf mocht samenstellen. Waar heb je voorál op geselecteerd?

"Ik heb geprobeerd om in de categorie hits zo divers mogelijk te zijn. Niet alleen de geijkte dingen die we allemaal 160 keer op cd hebben, maar echt ook krentjes in de pap. Die derde cd is gewoon helemáál fantastisch. Daar staan gewoon 20 platen op die je misschien op het eerste gezicht niets zeggen, maar waarvan je als je ze hoort, zegt: o, dat is díe! Volgens mij is dat grotendeels goed gelukt."


Highways of my Life van The Isley Brothers is één van je favorieten. Waarom?

"Omdat het een plaat is die al een heel leven met me meegroeit. Elke keer als ik dat piano-intro weer hoor, weet ik wéér de juiste woorden niet te vinden, ben ik wéér sprakeloos van kippenvel."


Wanneer hoorde je ‘m voor het eerst?

"Ik was toen een jaar of twaalf, denk ik. Toen dacht ik: wauw, mooi nummer! Dan ga je de tekst luisteren en elke vier jaar interpreteer je die anders in je hoofd. Zo’n tijdloos nummer. Toen Wouter van der Goes een paar maanden geleden weg ging, draaide ik het in de nacht en zaten Giel, Wout en ik hier met z’n drieën een traantje weg te pinken."


De cd kwam mede tot stand dankzij jouw platenkast. Leg eens uit?

"Niemand had bijvoorbeeld Topper Headon met Leave it to Luck op cd, dus die komt uit mijn verzameling. Het is mijn single die je hoort. Er is een hoop uit mijn eigen collectie gekomen omdat ze het niet hadden of niet konden vinden."

Hoe moet ik me die collectie voorstellen?

"Het is een wand van daar tot dáár (wijst van ene naar de andere hoek van de 3FM-studio, red.) met alléén maar cd’s, cd’s, cd’s. Ik heb er nu ook een studio bij met alles erop en eraan. Eigenlijk kan ik daar vandaan uitzenden, alleen de verbinding moet ik nog laten aanleggen. Dus van de zomer komt de eerste barbecue-nacht bij mij thuis vandaan."


In hoeverre heb jij inspraak in de muziekkeuze van je programma’s?

"De Freaknacht doe ik helemaal zelf, maar ook de Arbeidsvitaminen stel ik elke dag samen mét iemand samen. Als de uitzending van de komende dag nog niet goed is, ben ik niet weg. Het is een puzzel en uiteindelijk klopt die puzzel iedere dag weer. Elke dag is het weer een gewéldige lijst. Het zijn de verrassingen die het hem doen. Als er in één uur niet meer dan twee verrassingen zitten, dan vind het niet goed. Er moeten er méér in. Dat is het fijne van de Arbeidsvitaminen: het gaat van links naar rechts, van hoog naar laag: héél erg breed."


Geldt die vrijheid voor álle dj’s van 3FM?

"Ja. Ik denk dat dit de laatste plek is (van landelijke radiostations, red.) waar de dj nog veel inspraak heeft in zijn playlist. Als wij een nieuwe plaat heel goed vinden, mógen we ‘m draaien. There’s no limit, we kunnen het gewoon doen, weet je wel. Godzijdank."

Veel stations zouden zeggen: die draaien we niet, want hij test niet goed.

"Wij kijken ook wel naar onderzoeken en soms staat een plaat daardoor langer op de playlist. Bijvoorbeeld KT Tunstall met Suddenly I See test waanzínnig: iedereen kent dat nummer en waardeert het. Pas als-ie een burn out-factor gecreëerd heeft, dan wordt-ie langzaam maar zeker eraf gehaald. Maar we hangen er niet zo heftig aan als dat bij de commerciëlen het geval is. Soms zeggen we ook: het test slecht, maar wij vinden het een goeie plaat. En dan zul je zien dat naarmate de tijd vordert die plaat ook ineens weer heel goed gaat werken. Je moet niet alles kapót testen, dat zou jammer zijn."


Je hoort in mijn optiek inderdaad ook of een dj het lekker vindt wat-ie draait, of het nu eenmaal doet omdat het letterlijk een verplicht nummer is.

"Ja, check de webcam maar eens. Ik draaide vanochtend Bruce Springsteen met Born to Run. Nou, dan is het hier een Muppet Show, want ik sta gewoon echt van begin tot eind mee te doen. En ik draaide My Oh My van Sad Café. Wow! Dat kán gewoon en dat is het mooie van dit station."


Dj’s staan tegenwoordig veel meer in the picture dan een jaar of tien geleden. Vroeger was een dj een stem waar mensen een bepaald beeld bij hadden. Nu is-ie te zien via webcams, maar ook op billboards of in televisieprogramma’s. Wat vind jij daarvan?

"Ja, ik vind het wel leuk. Het is even wennen. We leven in een multimediaal tijdperk en overal op internet staan foto’s van je. Vroeger wist je niet wie Frits Spits was, maar later zág je hem en dacht je: oh, my God! Is dát hem? Een hele illusie naar de Palestijnen…
In het begin was je inderdaad een stem en er was niks aan de hand. Nu staan mensen je aan te staren en loop ik de kroeg uit terwijl iemand roept: Hé, Gerard, hoe is het?! Rock ‘n roll! Ze kennen je van de radio en toevallig zien ze nu je gezicht ook heel veel. Vooral dat Glazen Huis heeft voor mij een hoop veranderd. Maar alleen in positieve vorm; ik krijg alleen maar léuke reacties."


Sinds kort doe je met Michiel Veenstra Ek-stra Weekend. Zeker een leuke aanvulling op de Arbeidsvitaminen?

"Arbeidsvitaminen is redelijk strak geformatteerd, hoewel ik daar heel veel van mezelf in gooi, maar toch. Muziek is de basis. Ik had de Freaknacht al om even stoom af te blazen en nu heb ik er nóg iets bij waarbij je weer creatief kunt zijn. Als wij iets bedenken, kunnen we dat ook meteen uitvoeren. Het is alle remmen los, het is weekend, ga je gang maar en dat is zo lékker! En die vrijdagnacht maakt het alleen maar leuker omdat ik daar muzikáál heel erg mijn ding kan doen. Het is een totaalpakket van een fantástische baan."


Zijn jullie ook beïnvloed door Curry & Van Inkel en later Sténders & Van Inkel of doen jullie echt je eigen ding?

"Nou, we doen ons eigen ding, maar… er zijn wel wat invloeden. We wilden dat vrijdagavond-gevoel proberen over te brengen. Na de derde aflevering keken we elkaar aan van: volgens mij willen we het zó hebben, hè? Ja, dit is ‘m, heel goed! Toen hadden we de vorm een beetje gevonden. Veenstra en ik hebben natuurlijk héél veel geluisterd naar Curry en Stenders & Van Inkel. Wij luisterden vroeger met rooie oortjes naar dat programma."


Heb je ook de bandjes van destijds tevoorschijn gehaald?

"Nee, nee, nee, want dan ga je weer tevéél naar ze luisteren, da’s ook niet goed. Het moet wel de sfeer zijn, maar dan anno nú."

Over Sténders gesproken, hoort die niet op 3FM thuis?

"Ja. Het is heel sneu hoe het gegaan is. Hij heeft een verkeerde keuze gemaakt en dat besefte hij eigenlijk al op dat moment zelf. Hij is een maandje hier geweest (als invaller voor Claudia de Breij, red.) en dat was fantástisch, echt helemaal tóp gedaan! Dat was ook weer Rob in z’n eentje en ik dacht: wow, dát is lang geleden. Ik kreeg een beetje dat oude D’Rob of d’r onder-gevoel. Ik vind dat Rob op zeer korte termijn een prominente plek verdient bij een grote radiozender, misschien Radio 2 of 3FM, ik weet het niet. Maar hij past hier nog steeds."

Thomas Giger | Radioactive Blog

Zie ook:
[ Interview ] Hans Schiffers: "Radio moet in je lijf zitten"
[ Foto's ] CD-presentatie 60 Jaar Arbeidsvitaminen
[ Audio ] Ekdom en Stenders freaken in de nacht
[ Audio ] Rob d’r op (of d’r onder)
________________________________________________________________

Lees ook:Gerard Ekdom start met Kickstart Request
Lees ook:Recensie: boek van 3FM-dj Gerard Ekdom
Lees ook:Sjors Fröhlich genezen van zeldzame aandoening aan stembanden
Lees ook:1 Mei is de Dag van de Arbeidsvitaminen
Lees ook:Hannelore Zwitserlood: van Radio Tosti tot TV

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “[Interview] Gerard Ekdom: “There’s no limit bij 3FM”

 1. FlorisD

  Leuk interview! :)

    /   Reply  / 
 2. Mark

  Ja precies! Leuk interview.

    /   Reply  / 
 3. WD

  De Beste DJ van Nederland met gevoel en verstand van muziek!

  Voor mij geen Giel Beelen, Edwin Evers, Ruud De Wild of wat dan ook…

  Marconi Award had naar hem moeten gaan!

    /   Reply  / 
 4. Dave Thijssen

  inderdaad de beste dj van nederland en een muziekliefhebber en dat is toch het belangrijkste, leuk interview

    /   Reply  / 
 5. Thomas

  Dank voor de positieve reacties, leuk om te horen! Dit soort dingen zijn arbeidsintensief, maar wel erg leuk om te maken. De komende tijd staan overigens nog meer interviews op stapel. Komend weekend: een gesprek met Hans Schiffers van Schiffers.fm op Radio 2.

    /   Reply  / 
 6. f1sven

  Wat een sympathieke vent! Van mij mag die nog tot zijn 50ste op 3FM blijven!
  Leuk interview trouwens, mijn complimenten!

    /   Reply  / 
 7. Herbert

  Leuk interview, echt de beste dj van de laatste jaren. Hij gaat zeker de popquiz winnen. En hopelijk volgend jaar een marconi of gouden oortje.

    /   Reply  / 
 8. Joram

  Goeie kerel, die Ekdom, die radioliefde hoor je gewoon. Wat betreft Stenders ben ik het helemaal met ‘m eens. Heel jammer dat het voor een maandje is, ik denk dat ‘ie heel goed ergens in de middag op 3 terug zou mogen komen.

    /   Reply  / 
 9. anton

  Ekdom is de grootste kwal die R3fm ooit heeft voortgebracht, bah, wat een nare wauwelaar met zijn “typische Discjockey” stem, ik weet dat ie veel verstand van muziek heeft, prima, maar hou die muil dicht!!!

  Bedrijven toptien…Flikker toch op man, dat doe je toch niet? Baas van de week…. net zo iets idioots.
  Ekdom is de Wibo van der Linde onder de presentatoren. een arrogante bal.
  Hij is de vleesgeworden stem en helemaal AVRO jaren 80 van de vorige eeuw.
  Hij heeft de stem van een discjockey die lang geleden met een draaitafeltje en versterker boerenschuren onveilig kwam maken.
  Altijd dezelfde prut-hits, nooit es wat anders (durven) draaien. hij zegt dat ie zelf die akelige arbeids vitaminen mag samenstellen, nou, daar geloof ik niets van want het programma is nog net zo slecht als
  30 jaar terug en eigenlijk nog erger geworden na het inzetten van deze FeboKroket die te lang in de automaat heeft gelegen.

    /   Reply  / 
 10. DJ

  En Anton gaat het allemaal beter doen?

  Je zou willen dat je zo goed was als hij.

  Dream on..

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>