[Jingles] Sky Radio: eerste grote concurrent publieken

Er was een tijd dat heel Nederland het deuntje ‘honderd punt zeven èf èèèm’ uit zijn hoofd kende…

Jingle: No dj’s, music only | Top Format

Sky Radio stond jarenlang op nummer 1 in de lijst met marktaandelen, maar met méér commerciële zenders in de ether nam de concurrentie flink toe. Bovendien maakte het station een cruciale fout.

Radio 538 werd wel érg groot en niemand ging er de concurrentie mee aan. Oké, Yorin FM probeerde het, maar die poging was kansloos door het niet-consistente programmabeleid. Dus ging Sky Radio de uitdaging aan door het loslaten van het sterke format en het draaien van ‘non-stop hits’. Die aanval op 538 mislukte, maar erger was dat veel Sky-luisteraars wegliepen naar RTL FM en Radio 2.

Ultimate consequence

Programmadirecteur Vranz van Maaren ‘faced the ultimate consequence’. Onder zijn opvolger Uunco Cerfontaine, oud-programmaleider van Radio 538, kreeg de zender een persoonlijker gezicht. Ook werd ‘de relaxte muziekmix’ in ere hersteld en aangevuld met een 9-tot-5 muziekvariatie. Een goede beslissing, want na het afremmen van de vrije val is het marktaandeel gestegen.

Vandaag is het 18 jaar geleden dat Sky Radio, mede bedacht door toenmalig radiodirecteur Lex Harding van Veronica, van start ging onder de vlag van Rupert Murdoch’s NewsCorp. De tweede Sky-zender, Hit Radio, werd later Radio 538. De automatisering werkte destijds nog met videobanden – het was tenslotte eind jaren ’80. Het uitsluitend draaien van muziek in cd-kwaliteit was vrij uniek…

Jingle: CD-music, Sky Radio | Top Format

Sky high

Het eerste station zonder dj’s werd geopend door Phil Collins, nog altijd één van dé artiesten van Sky. Ondanks succes op de kabel werd het échte sky high pas bereikt met de etherfrequentie 100.7 FM, die midden jaren ’90 na lang procederen werd toegewezen. Radiowetenschapper Ad Roland zorgde dat alleen nog muziek voorbij kwam die positief testte bij de doelgroep.

Tot afschuw van radioforummers en programmamakers als Frits Spits bleek Sky Radio te scóren en moest de publieke omroep eindelijk eens nadenken over formattering. Een piek als destijds – ik herinner mij een marktaandeel van 15 procent – zal Sky Radio niet meer bereiken, daar is de concurrentie nu te groot voor. Maar feit blijft dat de basisformule ook na 18 jaar nog werkt.
________________________________________________________________

Lees ook:Radiodirecteur Kioe Yap: RTL FM is niet verkocht
Lees ook:Amerikaanse veteraan-dj Dick Biondi back on the air
Lees ook:Wel distributie, geen luisteraars
Lees ook:Sky Radio: Have a nice birthday
Lees ook:Simone Walraven maakt programma vanuit VS

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “[Jingles] Sky Radio: eerste grote concurrent publieken

  1. radiofan

    en juist op die 18de verjaardag krijgt sky (aan het eind van de dag) een enorm mooi kado van een ander radiostation…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>