Google Top 40?

Hoe vaak een plaat op de radio voorbij komt, heeft vanaf nu geen effect meer op de samenstelling van de Single Top 100. Dat meldt Mega Media op haar website. Naast de singleverkoop in de winkel tellen alleen nog de (legaal) gedownloade nummers mee voor de samenstelling van de Single Top 100. Maar daarmee is het volgens mij nog lang geen betrouwbare indicatie voor de populariteit van actuele muziek.
Want wie koopt er nog cd-singles? Ik niet, evenals velen met mij. Legale downloads meetellen is wél van deze tijd, maar iedereen weet dat mp3-tjes grotendeels illegaal van het internet worden gehaald. Daar staat tegenover dat van een gróót aantal legale downloadsites de cijfers worden meegenomen.

Ook de Top 40 (Radio 538) en Mega Top 50 (3FM) zijn deels gebaseerd op legale downloads. Overigens telt hier ook de airplay flink mee. Een single die Alarmschijf of Megahit is, wordt in die week zó vaak gedraaid, dat-ie in de week erna al vanzelf (hoog) binnenkomt. Dat geeft dus een vertekend beeld.

Goed dus dat de airplay niet meer meetelt. Maar bij het criterium downloads zouden juist ook de illegale muziekdownloads moeten meetellen. Pas dan krijg je een betrouwbare steekproef van wat momenteel de meest gezochte (en dus eigenlijk meest populaire) platen zijn. Tijd voor de Google Top 40?
________________________________________________________________

Lees ook:Michael Jackson zorgt voor historische Mega Top 50
Lees ook:TMF Superchart nu ook op TMF Radio
Lees ook:Ilse DeLange wint 3FM Mega Award 2008
Lees ook:Nieuwe website Mega Top 50 met archief en reacties op hits
Lees ook:Mega Top 100 van 2009 op 3FM

1 Reacties // Reageer

One thought on “Google Top 40?

  1. KOKSTRA

    Maar hoe kun je die downloads ooit meetellen? Er zijn zoveel manieren om aan illegaal muziek te downloaden en voor zover ik weet is er geen centrale manier om het bij te kunnen houden, dus je zult dit vertekende beeld nog wel een aantal jaar houden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>