Oud-radionieuwschef overleden

In zijn woonplaats Almere is oud-hoofdredacteur Dick Mallon van de vroegere Radionieuwsdienst overleden. Hij gaf tot 1984 leiding aan de ANP-afdeling, die jarenlang voor de NOS het radionieuws verzorgde.
Mallon was in 1953 nog gewoon redacteur bij het radionieuws, toen hij de watersnoodramp meemaakte. Een interview met hem staat in deze scriptie van Kirsten Noyons (zie hoofdstuk 3). Mallon was meer een chef op afstand dan zijn voorganger Witteboon, die boven de Hilversumse studio woonde. Dat zegt ANP-hoofdredacteur De Spa in De Telegraaf.

Begin jaren negentig ging de NOS zelf het radionieuws maken, omdat de omroep en het ANP vaak ruzie hadden over de presentatie van het nieuws. Mallon zorgde ervoor dat die spanning niet tot de redactievloer doordrong, vertelt De Spa in de krant. Dick Mallon is 79 jaar geworden.

Sommige nieuwslezers van de Radionieuwsdienst ANP kan ik mij nog goed herinneren. Donald de Marcas en Renny Pereira vond ik de meest markante stemmen. Heel statig allemaal, alsof ze de troonrede voorlazen. Een wereld van verschil met de veel lossere presentatie van nu. Aan de andere kant was de nieuwslezer toen echt een autoriteit.
________________________________________________________________

Lees ook:Stelling: nieuwslezer mag een personality zijn
Lees ook:Uitblinkers in onopvallendheid
Lees ook:Zonder eten naar bed
Lees ook:‘Radio 10 Gold wil af van Novum Nieuws’
Lees ook:Radio 10 Gold terug bij ANP

1 Reacties // Reageer

One thought on “Oud-radionieuwschef overleden

 1. Ronald Cools

  Het is nu 4 uur… Radionieuwsdienst verzorgd door het ANP… Ook ik denk, met enige heimwee, terug aan de tijd dat de stemmen van Donald de Marcas en Renny Pareira de ether sierden met hun markante stemgeluid. Het had wel iets die statigheid waarmee het nieuws werd gelezen.
  Ik heb van beiden overigens een heel groot nieuwsarchief opgebouwd op audiotape (10 jaar nieuws). Landelijke bekendheid kreeg ik, omdat ik hun stemmen monteerde. Door middel van knip en plakwerk liet ik ze complete nonsense vertellen. Zoals bijv. een overval op een spermabank. Deze integrale nieuwsbullettins, compleet met pips en de verkeersinformatie, werden destijds uitgezonden door de VARA-radio, maar na een brief op hoge poten van de toenmalige hoofdredacteur Rien Huizing mochten mijn nepbulletins niet meer worden uitgezonden. Het tastte de naam en faam van de Radionieuwsdienst aan volgens Huizing.

  Voor diegenen die het leuk vinden om zo’n nepbulletin van Donald de Marcas of Renny Pareira te ontvangen, bel of mail me gerust

  Vriendelijke Groet,

  Ronald Cools, Voice over, ex-nieuwslezer
  email: [email protected]
  Tel. 033-4756799

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>