Giel Beelen is geen act

Volkskrant Magazine had een openhartig gesprek met 3FM-dj Giel Beelen. Het enfant terrible van Hilversum lééft voor de radio. Hij liet zich niet ontmoedigen door verschillende ontslagen (vanwege de Mein Kampf- en poederbrieven-affaires) en bleef trouw aan zichzelf.
Giel Beelen komt in het gesprek over als een uitgesproken gevoelsmens. Hij had het heel moeilijk toen zijn mede-ontdekker en collega Wim Rigter overleed aan kanker. Mensen uit zijn omgeving noemen hem op de radio druk en chaotisch, maar thuis rustig en in balans.

Door het volgen van zijn gevoel heeft hij uiteindelijk toch bereikt wat hij wilde. Een spraakmakend programma in het belangrijkste tijdvak van de radiodag. Zijn ochtendshow Giel is goed voor een miljoen luisteraars per week. Maar daar betaalt hij wel een prijs voor.

De 28-jarige dj wordt ‘geregeld’ bedreigd naar aanleiding van uitspraken. Zo zouden voetbalsupporters hem hebben opgewacht bij de 3FM-studio, omdat hij hun club had beledigd. Ook zou een motorrijder van de Hells Angels bij de studio zijn gesignaleerd na uitspraken over die club.

De moord op Pim Fortuyn heeft veel impact op hem gehad, ook omdat de aanslag dichtbij gebeurde. De leider van de LPF werd op 6 mei 2002 doodgeschoten voor de 3FM-studio op het Mediapark in Hilversum, na een interview in het middagprogramma van Ruud de Wild.

Fortuyn kende hij overigens niet persoonlijk, maar de later vermoorde Theo van Gogh wel. "We hadden geregeld contact. We belden elkaar en hij kwam soms in mijn programma. Hij is tijdens mijn uitzending vermoord, al wist ik dat toen nog niet (…) Ja, dat was heftig."

Beelen dacht een tijdje dat hij nooit meer zo vrij zou kunnen spreken dan eerst. "Ik was bang voor een automatische rem in mezelf", bekent de dj. Maar hij besloot uiteindelijk gewoon zijn eigen weg te volgen. "In principe zijn er geen grenzen. Alles moet gezegd kunnen worden."

Authentiek zijn, is zijn grootste kracht. "Mensen weten dat mijn programma geen trucje is. Ze kennen me, ze weten: Giel Beelen is geen act." Hij vindt het mooi als wildvreemde mensen op straat een verhaal tegen hem beginnen. "Blijkbaar is de afstand tussen hen en mij heel klein."
________________________________________________________________

Lees ook:Giel Beelen is op zoek naar echte emotie
Lees ook:Giel Beelen op de fiets naar zijn werk [foto]
Lees ook:Giel Beelen wil “gewoon de stoere motherfucker zijn”
Lees ook:Giel Beelen betrokken bij aanrijding op snelweg
Lees ook:Giel Beelen gaat één uur langer door

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>