TMF Superchart nu ook op TMF Radio

Muziekzender TMF heeft sinds maart een nieuwe lay-out. Ook de Interactive Charts, waarbij kijkers de top 10 van populaire nummer bepalen, is gewijzigd. Die hitlijst heet tegenwoordig 'Your Superchart' en op basis van de stemmen over een hele week wordt op zaterdag dé Superchart uitgezon-den op TMF. De 33 (tja vreemd getal) hits uit de Superchart zijn op zondag ook op TMF Radio te horen.

Radioactive wist dit nieuws begin april al te melden doordat de aankondiging per ongeluk op de website van TMF stond. De hitlijst op TMF Radio zou echter niet dan van start gaan, maar op zondag 25 mei 2008.

Illegale downloads

Het idee van TMF was eerst om een hitlijst te maken waarbij ook de illegale muziekdownloads meetellen. Dat plan was wat omstreden in de muziekwereld, betrokken partijen zoals de Buma/Stemra waren niet gelukkig met het signaal dat afgegeven werd. De hitlijst zou de indruk kunnen wekken dat het illegaal downloaden van muziek in Nederland onder voorwaarden gedoogd wordt.

De Superchart gaat toch van start, maar dan zonder dat de illegale downloads meegeteld worden. De Superchart wordt nu samengesteld op basis van de muziekconsumptie van jongeren, waarin downloads, airplay en streaming worden meegenomen.

Single vs. download

De Superchart is volgens mij een goede aanvulling op bestaande hitlijsten, omdat de de single als maatstaf voor de hitlijsten al jaren op sterven na dood is. Bij de nieuwe Superchart van TMF telt de verkoop aan de kassa dan ook niet meer mee; alleen legaal gekochte singles via internetwinkels en de populariteit van platen op de radio en op verschillende websites wordt gemeten.

De nieuwe hitlijst bevat overigens het opvallende aantal van 33 nummers, waarmee de zender de chart waarschijnlijk nog meer wil onderscheiden van traditionele lijsten als de Top 40. De Superchart op televisie is iedere zaterdag om 18:00 uur te zien op TMF. De nieuwe chart is iedere zondagmiddag tussen 15:00 en 17:30 uur te horen op TMF Radio en wordt elke vrijdagmiddag tussen 15:00 en 17:30 uur herhaald.

Zie ook:
- TMF Radio en Examen.nl presenteren 'Prom 2008'
- TMF Radio On Tour van start

Lees ook:Google Top 40?
Lees ook:Q-music start de hitlijst iTunes Top 30
Lees ook:Jeroen Post maakt comeback bij TMF HitRadio
Lees ook:Michael Jackson zorgt voor historische Mega Top 50
Lees ook:Wessel van Diepen terug op 538

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>