Radio 538 Koninginnedagfeest Museumplein gaat door

Radio 538 heeft besloten dat het Koninginnedagfeest op het Museumplein in Amsterdam door blijft gaan, al wordt het wel ingekort. In verband met het incident in Apeldoorn waar eerder vandaag een man met zijn auto inreed op een groot aantal mensen, zijn alle festiviteiten in die stad afgelast. Ook in Rotterdam zijn alle feesten gestopt, maar in Amsterdam gaat men ‘gewoon’ verder. Radio 538 gaf in aanloop naar het Koninginnedag-feest dat het 300.000 bezoekers op het Museumplein verwacht en daarom is de zender bang dat er ongeregeldheden ontstaan als het publiek plots naar huis moet.

Het 538 Koninginnedagconcert gaat dus door, maar inmiddels heeft een aantal artiesten hun optreden afgelast. Zo hebben De Toppers hun optreden afgezegd uit solidariteit met de slachtoffers: vijf doden en 12(zwaar)gewonden). Ook Kane, Guus Meeuwis en Ilse DeLange hebben gemeld niet te komen zingen op het Museumplein.

Radio 538 heeft kort voor drie uur vanmiddag één minuut stilte gehouden uit respect voor de slachtoffers van het voorval in Apeldoorn. De zender gaat waarschijnlijk wel de programmering aanpassen. Eerder besloot 3FM ook om de programmering om te gooien.

LAATSTE STEMDAG » Dit radioblog is genomineerd voor Nobiles Blogger ’09.
Stem hier op Jorn en daarmee op Radioactive.blog.nl!

UPDATE: Feest of niet? De keuze was aan Radio 538

Lees ook:Tiësto op Koninginnedag wederom op Radio 538 podium
Lees ook:Live videostream Radio 538 vanaf Museumplein
Lees ook:Feesten of niet? Beslissing was aan Radio 538
Lees ook:Koninginnedag 2009: Radio 538 en SLAM!FM in Amsterdam
Lees ook:Foto’s Koninginnedag 2008: Radio 538 op het Museumplein

40 Reacties // Reageer

40 thoughts on “Radio 538 Koninginnedagfeest Museumplein gaat door

 1. Pingback: Koninginnedag 2009: waar zijn de feesten van radiostations? | Radioactive

 2. Pingback: Live videostream Radio 538 vanaf Museumplein | Radioactive

 3. Jaybee

  Pfff, wat ongelooflijk dat 538 gewoon vrolijk doorgaat met het programma. Ik vond het altijd een leuke radiozender maar ik haak door deze beslissing af! Bah bah

    /   Reply  / 
  1. matthijs

   vieren we een feest ter ere voor de koningin of niet
   anders moeten we het ook geen koninginnendag meer noemen en ook geen vrije dag meer krijgen en vieren we het gewoon maar op zaterdag
   nou overkomt onze koningin dit en jullie feesten gewoon door?
   hoezo dan ter ere van de koningin
   schandalig
   meer woorden heb ik er niet voor

     /   Reply  / 
 4. MBC

  Wat erg! Ik denk dat gans Nederland zich deze dag anders voorgesteld had.
  Op de website van 538 is nog geen info over de afgelaste optredens te vinden, wel een korte mededeling http://www.radio538.nl/web/show/id=876641/contentid=98693/

  Ik vind het wel vreemd dat radio538 voor meer info over het incident verwijst naar de website van het ANP in plaats van de site van RTLnieuws.nl

    /   Reply  / 
 5. martine

  Ik snap het echt niet dat jullie ( een zender van het Nederlandse volk ) besluiten om toch door te gaan. Het is gewoon schandalig. Geen respect voor de slachtoffers. In heel het land gaan alle vlaggen half stok. Toch een reden om geen feest te geven !!!! Nee ik weet zeker dat jullie hier geen punten mee hebben gescoord.Dit voelt echt niet goed.

    /   Reply  / 
 6. Moosje

  Schaam je 538. Ongeregeldheden, pure flauwekul.
  The show must go on. money rules.
  Hoeveel doden moeten er vallen voor er bij 538 iets afgeblazen word?
  Zijn daar bij 538 regels voor?
  Bij +10 doen we het rustig aan?

  Nogmaals schaam je.

  Moosje

    /   Reply  / 
  1. Peter

   Je moet je eerst eens beter verdiepen MOOSJE. Al die artiesten staan daar gratis. Niets Money Rules, ze doen het voor de mensen. En ben het gewoon met Stefan eens. Elke dag overlijden mensen, soms wel meer dan vandaag. En dan maar zeggen dat 538 respectloos is? Ik wil jou wel eens in de positie zien, hoe jij zo’n beslissing neemt. Als dan de hele stad op zijn kop staat dan is het jou schuld. Jou verantwoordelijkheid, dus als jij dan meer doden op je naam wilt hebben, want die vallen er zeker als je het direct plat legt, en dan gaan we met zijn allen MOOSJE hulden. Nou geweldig hoor.

     /   Reply  / 
 7. marco

  Ik vindt dit heel erg respectloos.
  zeker naar zo,n aanslag

  marco

    /   Reply  / 
 8. 538 fan

  ongelooflijk dit is toch geen feestdag meer,petje af voor de toppers en kane die tonen tenminste respect,538 gaat vrolijk door,ben echt fan af!!

    /   Reply  / 
 9. Jostu

  Smakeloos en respectloos!!! Geen goed woord over voor 538. Daarnaast totaal onverantwoordelijk. In plaats van voorbeeldfunctie naar de jeugd toe, Weer een “les” van, jongens, wat er ook gebeurt, vooral lekker blijven feesten en je nergens iets van aantrekken.Grote schande en de enige hoop rest is, dat de artiesten genoeg verstand hebben en wel weten hoe respect te tonen!

    /   Reply  / 
 10. Danielle

  Ik vind dit onbeschoft van 538 om gewoon door te gaan feesten, terwijl er niets meer te feesten valt. Radio538 is in ieder geval niet meer mijn favo zender, ze tonen geen enkel respect! dan krijgen ze die van mij ook en van de rest van Nederland. Koninginnendag is afgelopen nu.

    /   Reply  / 
 11. Danielle

  Ik bedoelde dan krijgen ze van mij en van de rest van Nederland ook geen respect meer. was het woordje “geen” vergeten
  sorry

    /   Reply  / 
 12. Stefan

  Die nu aan het klagen zijn, doe even normaal.

  Het is verschrikkelijk wat het er gebeurt is voor de gewonden en naasten, maar voor mensen die niet getroffen zijn gaat het leven door.

  Je kan er bij stil staan dat er iets ergs is gebeurt. maar leg andere niet iets op wat weer hun afstaat.

  Als er een soldaat in Afghanistan is gedood staat Nederland ook niet stil en die vechten voor vaderland!!!!

  Ook ik heb alle respect die die artiesten die zeggen in treed nu niet op en voor die wel optreden heb ik ook respect. Iedereen is door iets anders gemotiveerd, zo ook 538.

  Ga zo door.

    /   Reply  / 
 13. marco

  Wat moet er gebeuren voordat radio 538 realiseert wat er gebeurd is.
  Heel nederland is in rouw en wat doet 538 gewoon doorfeesten.
  Ik snap hier echt helemaal niets van.

    /   Reply  / 
 14. Ilse

  ik denk dat het een verstandige beslissing is om in aangepaste vorm door te gaan.
  sluit me wat dat betreft aan bij Stefan.

    /   Reply  / 
 15. Lein

  Ik snap buiten dat 538 de boel niet afgelast, al die duizenden mensen niet die daar gewoon doorgaan met feesten. Laat de boel gewoon langzaam leeglopen. Waarom kunnen dat soort dingen in Nederland nou nooit es bewerkstelligd worden? Geven mensen dan zo weinig meer om elkaar?

    /   Reply  / 
 16. Mariska

  Belachelijk dat het doorgaat! Toon medeleven met de slachtoffers en naasten en nabestaanden en zeg het af. En de artiesten die nu nog optreden zijn ook echt te asociaal voor woorden.

    /   Reply  / 
 17. Peter Regulier

  Ben het met Stefan eens: wanneer heel het land moet treuren en alles moet laten vallen om alles wat er in het land gebeurt aan dodelijke ongelukken, zinloos geweld, afrekeningen etc dan blijft er wel erg weinig tijd over om leuke dingen te doen. Gaan we dan ook ineens niet meer aan het werk op een dag waarop een dodelijk verkeersongeluk is gebeurd? Kom nou, zeg..! Wees realistisch, maar met respect voor elkaar..!

    /   Reply  / 
 18. Crissy Kroon

  Dus als er een aanslag wordt gepleegd op de koningin op koninginnedag, waarbij 4 doden vallen en 13 gewonden, dan kunnen wij als nederlanders toch nog wel lekker doorfeesten, onder het mom van “wij kennen die mensen die dood zijn toch niet en het leven gaat door”???? DENK EENS EVEN NA!!! Totaal respectloos om gewoon lekker door te feesten en te zuipen. Is het zo moeilijk om eens stil te staan bij een ander en alleen aan je eigen levensgeluk te denken?? Bah bah Stefan!!
  Respect voor de artiesten die hebben besloten niet op te treden en respect voor de mensen die al aan het feesten waren en na het nieuws te horen hebben besloten naar huis te gaan.

    /   Reply  / 
  1. Stefan

   nogmaals ik vind het verschrikkelijk wat er is gebeurd. Het is aangrijpend om te zien hoe de mensen op de grond gelegen hebben en dat er ook nog eens mensen bij zijn gestorven.

   Maar als er een aanslag wordt gepleegd op een buschauffeur of een conducteur worden er geen feesten of concerten afgezegd. en gisteren ook gelezen in Gouda twee meisjes uitgescholden en straatstenen naar de kop gegooid gekregen (en raak wat ik heb begrepen, vergeet dat niet) en ook hier hoor je mensen niet hard op iets zeggen.
   respect, nog steeds voor iedereen voor wat je doet. en netjes voor de feest vierende mensen die zeggen het is genoeg geweest. Ieder zijn mening en dring niets op.

     /   Reply  / 
   1. Johan v/d Berghe

    jij snapt `t echt niet he zielige stefan ????
    dom dom sukkeltje

      /   Reply  / 
 19. Evelien

  Typisch radio 538, de jongerenzender van nederland toont totaal geen respect voor de medemens. Precies zoals de mentaliteit van de jeugd van tegenwoordig. Ikke ikke en de rest kan stikken. Triest hoor!

    /   Reply  / 
 20. Reinier

  Beste stefan als je naar afghanistan gaat weet je dat je dat risico loopt, als je naar een feestelijk defile gaat ga je er niet vanuit dat een of andere idioot je probeert dood te rijden. Als je over respect praat, wanneer is het genoeg. Alle feestelijkheden hebben met dit gebeuren te maken. Ik vind 1 dode al genoeg om het af te blazen. Als je dit niet vind dan is het met het respect waar jij over praat slecht gesteld. Het zou zomaar je vader kunnen zijn die uit je leven weg gerukt wordt. (kijk maar op de tv.)

    /   Reply  / 
 21. Johan v/d Berghe

  Gewoon schandalig & respectloos dat jullie door feesten !!!!! Koninginnedag ter ere van de koninging, daar is een aanslag op gepleegd !!!! & jullie lekker verder feesten ?? 538 &de artiesten die nog wel optreden SCHAAM JE !!! STELLETJE NEPNEDERLANDERS!!!!!!!!!!

    /   Reply  / 
 22. Peter Regulier

  @Iedereen die op Stefan af zit te geven:
  Stoppen jullie met je dagelijkse bezigheden/feesten/verjaardag viering/uitgaansavond als er ergens een dodelijk ongeluk is gebeurd op een doordeweekse dag wanneer je niet verwacht aangereden te worden en lekker naar je gezin denkt te gaan en je gezin ervan uitgaat dat je lekker gezellig thuis komt naar je kindjes etc? Doe toch niet zo schijnheilig…!

    /   Reply  / 
  1. Johan v/d Berghe

   Ds jij snapt er ook nix van Peter ?!? Kzal `t proberen uit te leggen: Koninginnedag is ter ere van de koningin. Dus deze feestdag hebben we dankzij haar. & op haar is op deze feestdag een aanslag gepleegd, waarbij 4 mensen zijn omgekomen & vele gewonden zijn gevallen !!! Er valt dus nog weinig te vieren !!

     /   Reply  / 
 23. Pingback: Feesten of niet? Beslissing was aan Radio 538 | Radioactive

 24. Jostu

  Berichtgeving leert dat burgemeester Cohen geen beslissing heeft willen nemen, 538 door politie en beveiliging is geadviseerd en zelf knopen heeft moeten doorhakken. Nog steeds vind ik het onbegrijpelijk dat het concert (deels) door is gegaan, maar de verantwoordelijkheid ligt dus niet enkel bij 538. Cohen had zijn kersverse collega in Rotterdam moeten raadplegen, daar konden ze wel duizenden mensen op goede manier naar huis sturen.Cohen heeft 538 in de steek gelaten.
  En laten we vooral NIET vergeten, de mensen ZELF die op het museumplein!! We bekritiseren allemaal het betuttel vanuit het kabinet, maar een groot deel moet blijkbaar inderdaad aan het handje worden genomen. Kortom, iedereen in Amsterdam, van burgemeester 538 tot toeschouwers hebben Amsterdam in slecht daglicht geplaatst vandaag

    /   Reply  / 
 25. Rudy

  Heel veel toeschouwers op het museumplein hadden eerst niet meegekregen wat er gebeurd is…. Ik denk dat iedere keuze wel of niet een enorme moeilijke keuze is….. We leren uit jullie reacties, dat doorgaan geen goede besluit was….. Sommige onder jullie roepen “schande” uit….Wanneer 538 had besloten te stoppen,was het ook niet goed geweest….. Mensen zouden klagen over hun enige vrije dag, reacties zoals dat 1 persoon het hele land droef maakt. En in het uiterste geval mensen (lees “relschoppers”) die daar eventueel dankbaar misbruik van zouden maken om zo hun bot te vieren dat het feestje verpest is…..
  Nogmaals, Voor de hele organisatie is zo’n beslissing een enorme moeilijke beslissing… Cohen en 538 kozen de middenweg…. Goed zo…..

    /   Reply  / 
 26. Tino

  Complimenten voor 538 om het op deze manier ‘op te lossen’.

    /   Reply  / 
 27. Jacco

  Laat ik vooropstellen dat het vreselijk is wat er gebeurd is en dat iedereen het volste recht heeft dat op zijn/haar eigen manier te verwerken. Artiesten die daarom hun optreden cancellen hebben daar het volste recht toe en dat moet zeer zeker worden gerespecteerd!

  Maar let wel, ook al is het te allen tijde goed om medeleven met de slachtoffers te betuigen, zomaar toegeven aan welke vorm van ‘terreur’ dan ook is nooit goed (tenzij er echt op grote schaal gevaar voor de samenleving dreigt, maar dat was nu niet het geval).

  Uit de mediaberichtgeving blijkt dat het waarschijnlijk gaat om een aanslag van een individuele ‘idioot’ en het lijkt mij veel te veel eer voor zo’n gek dat-ie (ervanuitgaande dat-ie in leven blijft) na een x aantal jaren celstraf kan zeggen dat-ie niet alleen Koninginnedag 2009 in Apeldoorn heeft weten lam te leggen, maar zelfs in het complete land. En ook al is het motief van de verdachte nog onbekend, dit soort redenen (‘ik zal dat land eens lekker plat leggen op een nationale feestdag’) spelen gegarandeerd een rol, anders kies je niet voor zo’n dag, locatie en moment.

  Natuurlijk moet je niet doen alsof er niks gebeurd is, hetgeen 538, A’dam en andere steden/feesten dan ook niet gedaan hebben, maar zomaar toegeven aan de grillen van een ‘gek’ is te veel eer voor zo’n iemand en nodigt bovendien soortgelijke types uit hetzelfde te doen in de toekomst. Media-aandacht stimuleert bovendien dergelijke mensen meestal ook nog.

  Los van het feit dat het qua veiligheid erg riskant is om het hele Museumplein (+ andere feestlocaties in A’dam) ineens om 1 uur ‘s middags naar huis te sturen, heeft 538 prima gehandeld vandaag! Mensen die geen trek meer hebben in een feestelijke dag kunnen zelf besluiten naar huis te gaan, terwijl mensen die bovenstaande redenatie maken (en mensen die het helaas allemaal geen zak kan schelen) door kunnen gaan met het vieren van een nationale feestdag.

    /   Reply  / 
  1. Jacco

   Daarbij komen er dagelijks mensen om het leven, waarvan een (mijns inziens veel te groot) aantal bij verkeersongelukken, bijv. veroorzaakt door een dronken automobilist. Dat is tot op zekere hoogte vergelijkbaar met wat zich in Apeldoorn afspeelde: in beide gevallen zit iemand dermate onverantwoordelijk achter het stuur dat er dodelijke slachtoffers vallen.

   Dergelijke dodelijke ongevallen krijgen hoogstens een plaatsje op pag. 3 van een lokaal suffertje en evt. feestelijkheden gaan op zo’n dag gewoon door, terwijl voor de nabestaanden van de slachtoffers de situatie even gruwelijk is.

     /   Reply  / 
   1. evert

    beste jacco, het verschil tussen een verkeersongeluk en vandaag is nogal groot.
    Er is een aanslag gepleegd op de koninlijke familie, een familie waarvoor vandaag festiviteiten zijn. nogal vreemd om iets te vieren voor een familie die vandaag ontsnapt is maar het wel heeft zien gebeuren en iets dat 5 doden heeft gekost.

    kortom, een ongeluk of een aanslag is een heel groot verschil. en als het museumplein publiek dat niet zou begrijpen, dan is er echt iets mis met de verstandelijke vermogens van 100.000 bezoekers.

      /   Reply  / 
    1. Jacco

     Beste Evert, het verschil tussen een ongeluk en wat er gisteren in Apeldoorn is gebeurd is enorm groot en daarom bijna niet vergelijkbaar. Echter, voor de nabestaanden van de slachtoffers maakt het weinig verschil, in beide gevallen is een dierbare verongelukt door onverantwoordelijk rijgedrag (dood door schuld of zelfs doodslag).
     In mijn tweede stukje hierboven probeer ik zuiver op het argument dat festiviteiten stop moeten worden gezet uit medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers, in te gaan.
     Aangezien er gisteren veel meer gebeurd is, heb ik mijn beschouwing daarover in mijn eerste stuk dat erboven op deze pagina staat, uiteen gezet.

       /   Reply  / 
    2. evert

     beste Jacco,
     jij blijft maar zeggen dat het onveranwoordelijk rijgedrag was. maar ik heb nieuws voor je: het was een aanslag. is toch iets anders.

       /   Reply  / 
    3. Jacco

     Het was zeker een aanslag, echter niet specifiek gericht op de dodelijke slachtoffers die nu zijn gevallen, maar op de Koninklijke familie. De dader zal van tevoren niet hebben gepland de mensen die nu zijn overleden, te doden. Hij kon weten dat-ie dodelijke slachtoffers zou maken, maar niet wie dat precies zouden zijn. De slachtoffers stonden toevallig op een plek die ze uiteindelijk fataal is geworden, vandaar de vergelijking met een ongeluk, waar het de dodelijke slachtoffers en hun nabestaanden betreft.
     Los daarvan is er natuurlijk inderdaad een aanslag gepleegd, maar de discussie over het doorgaan van een evenement na een aanslag is een andere dan de discussie over doorgaan na een incident waarbij dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Mijn betoog over het doorgaan van Radio 538 met festiviteiten nadat er een aanslag gebeurd is, kun je hierboven lezen.

       /   Reply  / 
 28. Peter

  Bedankt radio 538! voor het medeleven van alle slachtoffers,die vandaag het leven hebben gelaten en voor de mensen die nu nog voor hun leven vechten.
  Jammer dat jullie wel gewoon door gegaan zijn op deze zwarte dag,terwijl ik en heel veel andere nederlanders gelukkig en div artiesten de oranje activiteiten hebben gestopt die hebben dus wel respect!
  Ik was een enorme fan van radio 538 en kocht al jullie cd’s van 538 maar je begrijpt natuurlijk wel dat ik die nu niet meer aanschaf en ook niet meer naar 538 luister.(hoop dat er meer mensen zijn die mij nu volgen)
  Over de burgemeester Cohen,daar begrijp ik helemaal niks van die had alles direct moeten stoppen zoals de andere grote en kleine plaatsen in heel nederland.(verkeerde keuze van Cohen)

  Een zeer terleurgestelde Amsterdammer.

    /   Reply  / 
 29. snoezelaar

  MET ALLE RESPECT VOOR DE OVERLEDEN MENSEN EN DE MENSEN DIE VECHTEN VOOR HUN LEVEN.

  Als jullie erbij waren geweest had je gezien dat het onverantwoordelijk was om zoveel mensen af tegelijk weg te sturen.
  Er waren ongetwijfeld meer gewonden gevallen, er is namelijk wel degelijk door 538 aangegeven dat ze er over hebben getwijfeld maar voor veiligheid hebben gekozen met de mededeling dat mensen gedoseerd konden weggaan.
  Zelf zijn wij ook eerder weggegaan om de drukte voor te zijn (natuurlijk ook uit respect voor de overleden mensen) net als vele andere.

  Dus ja misschien raar om door te gaan, maar onveilig om te stoppen.

  Ik ben blij dat ze door zijn gegaan, want er waren ongetwijfeld rellen gekomen net als in 2007 en dat willen we ook niet.

  Dus de meeste reacties van hierboven, sorry (en nogmaals met allerespect voor de slachtoffers en de mensen die vechten voor hun leven)maar denk iets verder als dat ze denken aan geld en het niet geven om andere mensen.

    /   Reply  / 
 30. helen

  Zullen we dan nu ook alle werk neerleggen? Alle feestelijkheden afgelasten? Er is nl een vrouw mishandeld en overleden. Is haar leven minder belangrijk?
  Wat er gebeurt is kan alleen maar als vreselijk omschreven worden. Dat wil echter niet zeggen dat daar een heel feestend land voor plat gegooid moet worden. Een aanslag op het koningshuis? Die hebben het dan gelukkig overleefd en zijn ‘alleen’ zwaar geschokt. Dan valt er dus nog steeds iets te vieren.

  Daarnaast zijn er genoeg praktische zaken om in overweging te nemen. Amsterdam even snel leegruimen? Lijkt me geen veilig idee. Mensen hadden ook zelf vrijwillig kunnen vertrekken.
  Zo’n idioot alle aandacht geven en andere gekken stimuleren? Dat zien we al vaak genoeg gebeuren.

    /   Reply  / 
 31. marco

  radio 538 geeft nu burgemeester cohen de schuld van het doorgaan van het concert!!.
  onder het motto we hadden verwacht dat de burgemeester wel de stekker er uit zou trekken
  en dit is dus niet onze schuld.
  538 schaam je!!!!!.

    /   Reply  / 
 32. Kees

  Maar goed, de meute heeft lekker door kunnen feesten dankzij 538 en genieten van de playback act van 2 Unlimited terwijl er mensen vochten voor hun of andermans leven.

    /   Reply  / 
 33. Lisanne

  Moeilijk doen is ook een vak. En ik heb een súperdag gehad bij 538 op het museumplein, en met mij nog veel meer mensen. Als je wilt blijven rouwen om alles wat in de wereld gebeurd is dat helemaal aan jezelf. Maar dat kan je niet van de rest van Nederland verwachten.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>