Radio over de Grens: Planet Radio (Duitsland)

logoplanetIn de wekelijkse rubriek ‘Radio over de grens’ lees je iedere donderdag over een bijzonder radiostation in het buitenland. Deze week ‘Planet Radio’ uit Duitsland.

In de vorige edities van Radio over de Grens hebben we uitstapjes gemaakt naar België en Frankrijk, deze week brengen we een bezoek aan onze oosterburen, Duitsland dus. In de deelstaat Hessen is Hit Radio FFH nog steeds alleenheerser in het radiolandschap, maar net zoals Radio 538 in Nederland, heeft de overkoepelende groep meerdere zenders. Zo zijn er nog 2 ‘dochterzenders’: Harmony.fm en Planet Radio. Die laatste is na Hit Radio FFH de grootste zender van de groep.

Geen microfoons

Misschien klinkt de titel van deze alinea een beetje raar, maar in de studio van Planet Radio hangen geen microfoons. Toch zijn er wel gepresenteerde programma’s, ra ra hoe kan dat? Heel simpel, de microfoons zitten namelijk vast aan de koptelefoon. Dit heeft een reden, aangezien de DJ dan volledige bewegingsvrijheid heeft en niet de hele tijd aan die vervelende microfoon hoeft te denken. Nou zijn de headsets die ze gebruiken vast wat beter dan de gemiddelde huis-tuin-en-keuken headset, maar er is helaas wel kwaliteitsverlies. Dit wordt echter gecompenseerd door een flinke portie galm, waardoor het verschil bijna niet hoorbaar is.

Niet overal te ontvangen

Ondanks dat Planet Radio na Hit Radio FFH de grootste zender van de FFH Groep is, is de zender niet overal in Hessen te ontvangen. Desondanks bereikt de zender zo’n 125.000 luisteraars per uur en 574.000 per dag, dit in tegenstelling tot de directe concurrent YouFM, van de publieke Hessischer Rundfunk, die dagelijks zo’n 63.000 luisteraars bereikt.

Kies de eerste plaat van het uur

Als je op de website van Planet Radio komt springt je maar één ding in het oog: The Heart of the Hour. De eerste plaat van ieder uur wordt namelijk gekozen door de luisteraars van de zender. Via de website kun je per uur stemmen tussen 2 platen. De plaat met de meeste stemmen wordt dan aan het begin van het uur gedraaid. Persoonlijk lijkt mij dat een uitgelezen kans voor bijvoorbeeld Slam!FM in Nederland.

Programma’s die beginnen om xx:50?

Planet heeft er voor gekozen om haar programma’s en nieuwsbulletins 10 minuten voor het hele uur uit te zenden, zo is de zender altijd 10 minuten eerder met nieuws of muziek dan andere zenders. Ook is het zo dat op het hele uur bij Planet muziek wordt gedraaid, terwijl op andere zenders reclame of nieuws te horen is. Slim!

 

Heb jij nog een suggestie voor Radio over de Grens? Laat het ons weten!

Lees ook:Radio over de Grens: JOE fm (België)
Lees ook:Radio over de Grens: Hitradio (Tsjechië)
Lees ook:Radio over de grens: Talk Radio 702
Lees ook:SLAM!FM zoekt de Beste Beat van 2009
Lees ook:Airplay voor iedereen in de ’2 Minuten Show’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>