Publieke zenders passen programmering aan voor WK-finale

Vandaag is het dan zover: de langverwachte finale van het wereldkampioenschap voetbal 2010, en Nederland speelt (natuurlijk) tegen Spanje. Vanwege deze unieke gebeurtenis passen voornamelijk de publieke radiozenders de programmering aan om zoveel mogelijk informatie te kunnen geven over die wk-finale.

Radio 1 staat van 12.00 tot 00.00 uur volledig in het teken van Oranje. De reguliere programma’s van de zondag maken plaats voor een actuele programmering rondom het Nederlands Elftal.

Om 12.00 uur start NOS Langs de Lijn met een vooruitblik op de WK-finale. Tussen 14.00 en 18.00 uur is aandacht voor de Tour de France en flitst de zender naar WK-nieuws. Om 18.00 uur begint de voorbeschouwing van de finale en om 20.30 uur horen de luisteraars de ongetwijfeld spannende live verslaggeving van Jack van Gelder en Bas Ticheler.

Als Nederland Wereldkampioen wordt gaat Radio 1 op maandag en dinsdag door met een aangepaste programmering. Op maandag is ‘Oranje op 1’ te horen met alles over het Nederlands Elftal. Op dinsdag is aandacht voor de rondvaart door de grachten en de huldiging op het Museumplein in Amsterdam.

Radio 2 staat grotendeels in het teken van de WK finale. De programma’s besteden de hele dag aandacht aan de verrichtingen van het Nederlands Elftal in Johannesburg en aan de oranjekoorts in eigen land.

Het speciale programma WK Tribune, dat de afgelopen weken iedere werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur werd uitgezonden, beleeft zondag zijn laatste uitzending. Presentatoren Bert Haandrikman en Kasper van Kooten blikken tussen de middag met gasten vooruit op de finale en schakelen live met de Radio 2 verslaggevers in Johannesburg. Door deze extra editie van de WK-Tribune schuift Route du Soleil op naar 14.00-16.00 en vervalt Goudmijn.

Ook ‘s avonds staat Oranje centraal. In de extra lange aflevering van het Circus Jeroen Bosch worden de verrichtingen van het Nederlands Elftal live gevolgd en kunnen luisteraars hun favoriete Nederlandstalige platen aanvragen. Het programma Musical Moods komt te vervallen.

Ook Radio 3FM is in de ban van het WK. Vandaag horen luisteraars in de programma’s sfeerverslagen vanaf diverse locaties in Nederland en peilen verslaggevers de oranjestemming. Van 12.00 tot 15.00 uur zenden Coen en Sander live vanuit Zuid-Afrika uit en van 20.30 uur tot het einde van de wedstrijd is weer het commentaar van Jack van Gelder met live-muziek van DJ Sandstorm te horen. 3FM kennende zal er, na een overwinning, ook wel een klein feestje worden gevierd

Ook de Wereldomroep is van de partij: voor Nederlanders in het buitenland worden wederom extra frequenties ingezet. De Wereldomroep zet op die frequenties het Radio 1-programma NOS Langs de Lijn door. Meer informatie en frequenties op de website van de Wereldomroep.

Radio 4, 5 en 6 passen – voor zover bekend – weinig aan in de programmering. Radio 6 zendt overigens live uit vanaf North Sea Jazz.

Commerciële zenders

Radio 538 heeft wederom een groot scherm laten aanrukken op het Museumplein in Amsterdam. Daar kan de wedstrijd massaal worden bekeken. Er zijn optredens van Wolter Kroes en de Gebroeders Ko.

Op 100%NL is het nummer ‘Viva Hollandia 2010′ van Wolter Kroes door luisteraars verkozen tot grootste WK-hit. Als Nederland wereldkampioen wordt (waar we natuurlijk wel vanuit gaan), dan draait 100%NL vanaf het allerlaatste fluitsignaal tot 7.00 uur de ochtend daarna alleen maar voetbal- en feestplaten.

Lees ook:Jack van Gelder wederom WK-commentator op radio
Lees ook:BNR met zakelijke blik op EK Voetbal
Lees ook:Elftal van Oranje met 11 Nederlandse artiesten
Lees ook:Nóg een EK-zender: EKFM
Lees ook:Succes Oranje leidt tot aankoop extra frequenties

1 Reacties // Reageer

One thought on “Publieke zenders passen programmering aan voor WK-finale

  1. Hathie

    Spanje was gewoon de betere ploeg.
    Ik vond Nederland toch wel de gehele wedstrijd heel vies spelen. Dit waarschijnlijk om de wereldtitel te behalen. Genoeg gele kaarten uitgedeeld aan Nederland, waarvan ook een enkele rood had kunnen zijn. Wij Nederlanders moeten maar toegeven dat Spanje veruit de beste waren.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>